Vinari i podrumari Zadarske i Šibensko-kninske županije posjetili Istru

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji sa Zadarskom i Šibensko-kninskom županijom te Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) iz Šibenika i Benkovca organizirao je u razdoblju od 13. do 14. listopada, studijski posjet Istri za pedesetak vinara i podrumara Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Cilj ovog putovanja bio je upoznati vinare sa mjerama koje Istarska županija provodi kroz rad Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma, te približiti pozitivnu praksu i iskustva istarskih vinara/podrumara.

Tijekom popodnevnih sati 13. listopada posjetili smo agroturizam Ograde u mjestu Kantun Lindarsli, gdje je Mladen Milohanić voditelj Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma predstavio rad istog. Domaćini su nam približili rad svojeg gospodarstva i pokazali što sve nude.

Vijugavim istarskim cestama uputili smo se na noćenje u Istarske toplice.

Prema planu tijekom prijepodnevnih sati 14. listopada posjetili smo OPG Rosii u mjestu Bajkini kod Vižanade.

Gđa. Ines i Marino Rossi ukratko su nas upoznali sa obiteljskom tradicijom i poviješću bavljenja proizvodnjom vina još od davne1800 –te godine. Danas je to suvremena proizvodnja i profesionalni posao obitelji Rossi. Vinski podrum je kapaciteta 10 vagona vina u kojem se proizvode kvalitetna i stolna vina. Gđa Ines Rossi objasnila nam je tehnološki postupak proizvodnje bijelih i crnih vina. Potom iz podruma ulazimo u destileriju u kojoj se proizvodi bazna rakija komovica. Poslije razgledavanja poljoprivredne mehanizacije uslijedila je degustacija vina u nekad starom podrumu a sada predivnoj kušaonici preuređenoj u rustikalnom stilu. Ponuđena je Malvazija i Malvazija Templara, berbe 2006.godine s razlikom da je prva bila na talogu mjesec dana ,a druga šest mjeseci.

Uslijedila su zatim crna vina Teran i Refošk i na kraju tipične istarske rakije medenica , travarica, lozovača i biska.

Nakon lijepog i korisnog druženje odlazimo sa OPG Rossi na naše drugo odredište posjet privatnoj vinariji ATC d.o.o vlasnika Moreno Coronica. Srdačan doček i zajednički odlazak u obližnji vinograd. Vlasnik posjeduje 18 ha vinograda mahom uzgojenih tipičnih istarskih sorata: malvazija, teran i refošk ,a od introduciranih sorti merlot.

Vinograd je posađen u duboku istarsku crvenicu na preporučenim podlogama SO4 i 420A. Veći dio naših pitanja odnosio se na zaštitu ,obradu ,gnojidbu, rezidbu , uzgojni oblik, ampelotehničke zahvate u vinogradu i berbu.. Posjetili smo podrum koji je također nadzemnog tipa suvremen i tehnološki opremljen. Sam gospodin Coronica vodio je degustaciju i vrlo stručno opisao svoja vina koja su: strukturna, bogata mineralnim tvarima osebujnim bukeom i aromama tipičnim za vina koja potječu sa crvenog tla. Nakon degustacije obišli smo i dio podruma sa barriqueu bačvama isključivo francuske tehnologije koje se drže i eksplatiraju samo za tri punjenja. Nakon tri godine dozrijevanja vina izlaze na domaće i inozemno tržište.                                 

Puni dojmova i novih ideja vraćamo se kući u kasnim noćnim odnosno sitnim jutarnjim satima.

Ovim se putem zahvaljujemo kolegici Marini Kocijančić, srtučnom savjetniku HZPSS-a Istarske županije koja nam je bila od velike pomoći u organizaciji ovog stručnog putovanja.

Zvonimir Vlatković, stručni savjetnik
Odsjek HZPSS-a Zadarske županije
Gordana Kožarić-Silov, stručni savjetnik
Odsjek HZPSS-a Šibensko-kninske županije

Pripremi za ispis