Ubrani plodovi i na zadnjem pokusu

Na javnoj berbi koju je posjetilo osamdesetak poljoprivrednih proizvođača skinuto je na jednoj parceli 59 hibrida sjemenarskih kuća: Bc institut Zagreb, Poljoprivredni institut Osijek, KWS sjeme, Pioneer sjeme, RWA Raiffeisen agro, NK sjeme Syngenta i LG sjeme Sjemenarne Zagreb. Pošto je DEKALB sjeme tvrtke Monsanto kasnilo kod isporuke prilikom sjetve njihovi hibridi zasijani su na posebnoj parceli, te će biti tretirani kao posebni pokus.

Prije same sjetve samog pokusa napravljena je analiza tla prema kojoj je obavljena i gnojidba. Klimatske prilike ove godine po mnogočemu su karakteristične, no unatoč svemu na pokusu je postignut ciljani prinos 12 T suhog zrna, dok je prosječna vlaga zrna hibrida u pokusu iznosila 24,5 %.

Osim berbe pokusa u Svetom Martinu na Muri poljoprivrednici su zainteresirano pogledali i prezentaciju rada peterorednog kombajna CLAAS MEDION 310 poduzeća Eko Terra iz Nedelišća, kao i prikaz oranja 4-braznim plugom LEMKEN Vario Opal 8.

Ovim putem HZPSS Odsjek Međimurske županije i OPG Zvonimira Babića na čijim se parcelama ovakav pokus provodi drugu godinu za redom žele zahvaliti svim poljoprivrednicima, predstavnicima sjemenskih kompanija i tvrtki koje se bave distribucijom i prodajom sredstava za zaštitu bilja, kolegama iz HZPSS-a , predstavnicima ostalih poduzeća i svim predstavnicima medija na posjeti pokusu i prezentacijama.

Odsjek HZPSS-a Međimurske županije,
Suzana Pajić, dipl. inž. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis