Studijsko putovanje u Istru

UNDP i Odsjek HZPSS-a Šibensko-kninske županije u okviru Projekta „Gospodarski i socijalni oporavak Područja od posebne državne skrbi i područja koja zaostaju u razvoju – Ličko-senjska, Zadarska i Šibensko-kninska županija“ organizirali su stručno putovanje u Istru. Cilj ovog posjeta bio je upoznavanje s dostignućima na području poljoprivrede i agroturizma u Istri te uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave, Fonda za poljoprivredu i Agencije za ruralni razvoj Istre u njihovu razvoju.

Sudionici putovanja bili su djelatnici stručnih službi te predstavnici gradova i općina Šibensko-kninske, Zadarske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Prvog dana putovanja, 26. rujna 2007. posjetili smo agroturizam Ograde u mjestu Kantun Lindarski kod Pazina, gdje nam je vlasnica Davorka Šaina, predstavila svoje gospodarstvo i razvojne planove u agroturizmu. Na istom gospodarstvu Mladen Milohanić voditelj županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma i Graciano Preklalj direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) predstavili su rad navedenih institucija.

Domaćini su nam predstavili jednu od mogućnosti u agroturizmu, pa je tako za ručak posluženo meso istarskog goveda. Pokazano je da se pasmina može zaštititi od izumiranja, i valorizirati na komercijalan način. Meso je pripremljeno na tradicionalan način, uz poseban postupak držanja (hlađenja i zrenja). Pokrenut je proces dobivanja oznake izvornosti za meso istarskog goveda, što će biti prva takva oznaka za svježe meso u Hrvatskoj.

U kasno poslijepodne imali smo susret s načelnikom općine Gračišće, Ivanom Miandrušićem. On nam je predstavio projekte općine koji doprinose individualnom razvoju aktivnosti u turizmu i poljoprivredi.

Drugog dana, 27. rujna posjetili smo gospodarstvo obitelji Rossi u mjestu Bajkini kod Vižinade, područje Poreštine. Ova obitelj proizvodi visoko kvalitetna vina i rakije (vinarija i destilerija), koje smo degustirali. Vlasnici su nas upoznali s radom na gospodarstvu.

Putovanje smo nastavili posjetom Institutu poljoprivrede i turizma u Poreču. Djelatnici su nas upoznali sa radom Instituta te njihovim sudjelovanjem u svim županijskim projektima važnim za razvoj poljoprivrede i agroturizma u Istri.

Svi sudionici ovog stručnog putovanja uvidjeli su vrlo dobru međusobnu suradnju stručnih službi, institucija i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što bi trebalo prenijeti u sredine iz kojih dolaze.

Odsjek HZPSS-a Šibensko-kninske županije,
Ivica Kosor, dipl. ing. agr.,  stručni suradnik,
Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis