Sjetva travnjaka izvan optimalnih rokova sjetve

Lijepo vrijeme u prvim danima listopada, kao i sušni uvjeti tijekom prošle vegetacije koji su kod poljoprivrednika-stočara uzrokovali nedostatnu proizvodnju hrane, navode poljoprivredne proizvođače na sjetvu travnjaka izvan optimalnih rokova sjetve.

2007_10_04_02.jpg
Ljulj u nicanju

Koje vrste trava podnose ove rokove sjetve?

Talijanski i engleski ljulj još uvijek možemo posijati, obzirom na dobru zagrijanost sjetvenog sloja tla i povoljnu vlagu tla. Nakon sjetve preporučuje se povaljati usjev radi boljeg kontakta sjemena s tlom i bržeg nicanja. U takvim će uvjetima ljuljevi brzo niknuti, a s obzirom na odliku ovih vrsta da se vrlo brzo razvijaju i rastu, brzo bi trebali i razviti prva tri lista i započeti busanje. Odluku o sjetvi mora donijeti svaki poljoprivrednik prateći mogućnost pojave prvih mrazeva u svom kraju. Iskustva iz Podravine pokazuju da se talijanski ljulj u prosječnoj godini može uspješno posijati najkasnije do prvog tjedna u listopadu. Tako kasna sjetva u godinama s toplim jesenima i blagim zimama čak ima i prednost jer usjev ne moramo ujesen kositi. Inače, ljuljevi se odlikuju vrlo brzim rastom i razvojem, pa oni usjevi sijani u optimalnom jesenskom roku sjetve (20. kolovoza do 10. rujna) u prosječnoj godini moraju biti pokošeni tijekom listopada/studenoga da ne uđu prebujni u zimu. Tada jače stradavaju od eventualnog visokog ili teškog snježnog pokrivača, i podložni su napadu snježne plijesni.

2007_10_04_03.jpg
Talijanski ljulj u busanju

Bez obzira na ovako toplo tlo i relativno visoke temperature zraka travne vrste koje se odlikuju sporim nicanjem i sporim početnim razvojem (npr. mačji repak i klupčasta oštrica)  jako je riskantno sijati zbog opasnosti izmrzavanja. Također,  mahunarke (npr. lucerna, crvena djetelina i dr.) ne možemo više sijati bez obzira što su kasno sijani usjevi u prošloj jeseni dobro prezimjeli, ali moramo se prisjetiti da je lanjska zima bila izuzetno blaga. Ove vrste ne podnose sjetvene rokove nakon 10. rujna. U zimu moraju ući dobro razbijene (travne vrste u busanju, a mahunarke razvijene rozete). Važno je znati da lucerna u fazi kotiledona i prvog lista strada već na -1oC. (foto: kotiledoni lucerne, u ovoj razvojnoj fazi dovoljno je da se temperatura spusti na -1oC i da usjev izmrzne).

2007_10_04_01.jpg
Kotiledoni lucerne

Niti smjese trava i djetelina više ne bismo smjeli sijati jer je previše riskantno. Radije pričekajmo proljetni rok sjetve.

Pripremi za ispis