Uspjeh uzgajivača goveda s karlovačkog područja na izložbi u Gudovcu

Zašto je vrijedno spomenuti to osvojeno drugo mjesto?

Evo nekih razloga. Ovo, inače tradicionalno poljoprivredno gospodarstvo, svoju je sadašnju proizvodnju mlijeka obnovilo gotovo iz pepela i podiglo na zavidan nivo u periodu od svega jednog desetljeća.

Naime, nakon oslobađanja okupiranih područja 1995. godine akcijom Oluja, gospodin Malešić se vraća na svoj posjed u mjestu Lipje. Od tada obnavlja razrušene i polurazrušene gospodarske objekte i kuću, kupuje stoku, nabavlja cjelokupnu mehanizaciju, krči polja.

Tako je, osobno ističe, kupio i jednu kravu koju je gospodarstvo prodavatelja otpisalo kao bolesno i gotovo beskorisno grlo. To grlo je gospodin Malešić izliječio, doveo u proizvodno stanje, a ono mu je kako se sada vidi otelilo 2001. godine tele, kasnije kravu Loru, šampionku Županijske izložbe stoke 2007., i drugoplasirano grlo da državnoj izložbi u Gudovcu.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo gospodina Miroslava Malešića je također intenzivni tražilac-korisnik stručnih usluga djelatnika Odsjeka HZPSS-a Karlovačke županije. Naročito puno zajedničkog truda i znanja ulažemo u proizvodnju travnjačke krme, uređenje tla, (analize, preporuke), kao i u cjelokupnu agrotehniku proizvodnje ostalog krmnog bilja koje uzgaja ovo gospodarstvo.

Gospodin Malešić je također ovogodišnji dobitnik priznanja grada Karlovca koja se dodjeljuje prigodom obilježavanja Dana grada Karlovca. Dodjeljeno priznanje je: Plaketa grada Karlovca za uspjehe u poljoprivrednoj proizvodnji.

E, hm, …, da je gospodin Malešić još htio biti sudionik natjecanja u oranju!

Odsjek HZPSS-a Karlovačke županije,
Nikola Gržan, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis