Nastavak gradnji farmi muznih krava u Koprivničko-križevačkoj županiji

Na ovom se domaćinstvu izgradila i stavila u proizvodnju već druga od pet novih suvremenih farmi otvorene klime, slobodnog načina držanja, punog poda, dvostrukog skrepera s prihvatnom lagunom. Ostale (oko od 30-40 grla) su već pri kraju gradnje i ovih će dana biti u funkciji.

Općina Molve aktivno se uključila u njihovu gradnju financijski pomažući potpunim oslobađanjem svih komunalnih plaćanja kod gradnje ovakvih objekata i ostalih gradnji (farme svinja i dr.).

2007_08_23_3.jpg

Ovo domaćinstvo dobilo je pozitivno Rješenje Povjerenstva za tehnički pregled i sve potrebne suglasnosti za nesmetani rad. Kreditom od milijun i četiristotine tisuća kuna staja je kompletna izgrađena za samo tri i pol mjeseca, dok su se "papiri" skupljali nešto duže. Sama farma je oko 30 muznih krava, od toga domaćih vlastitih simentalki 10, dok je 20 uvoz iz Austrije (od 5000 – 9000 kg mlijeka). Uvezene gravidne junice, simentalske pasmine, plaćene su 14.600 kn s PDV-om i sve bi se do Božića trebale oteliti.

Obitelj ima sedam članova. Posjeduju ukupno 37 grla stoke. Obrađuju 15 kj vlastitog i 20 kj u najmu poljoprivrednog zemljišta i to proizvodeći kvalitetnu lucernu i kukuruz u omjer 1/2 i 1/2.

Sve proizvedeno extra kvalitetno mlijeko prodaju u mljekaru Nature Agro u Đurđevcu.

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije,
Antun Tomašević, dipl. inž., rukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis