Bakin – najljepši istarski vol

Nakon otvorenja smotre, kolona od 21 boškarina (istarskih volova) iz čitave Istre uputila se na vaganje i atraktivnu demonstraciju oranja.

Titulu najtežeg boškarina osvojio je Kaparin, deset godina star vol težine 1216 kilograma, u vlasništvu najmlađeg uzgajivača Orlić Borisa iz Klarići. Drugo mjesto osvojio je vol Boškarin vlasnika Mihe Milića iz Paladnjaka, težine 1185 kilograma, a treće je mjesto zauzeo također Boškarin vol vlasnika Gašparini Marija iz Fabci sa 1150kilograma.

2007_08_01_4.jpg
Demonstracija oranja

Najposlušnijim među 21 volom koji su sudjelovali na smotri proglašen je Sivac Đina Bernobića iz Buraji. Parovi Boškarin i Bakin, vlasnika Breščić Vergilija osvojili su drugo mjesto u toj kategoriji,a volovi, također Bakin i Boškarin,vlasnika Marija Gašparinija bili su treći. Najljepšim je nakon dugotrajne promenade proglašen Bakin, sedam godina star vol vlasnika Severina Jugovca iz Bužleti. Na drugu se poziciju popeo vol vlasnika Verner Stanka Bužlete iz Glavani, a treće je mjesto osvojio vol Bakin, vlasnika Marija Udovičića iz Gospodi.

Novost ovogodišnjeg programa manifestacije u Kanfanaru bilo je stručno predavanje na temu «Meso istarskog goveda-vrhunski istarski proizvod», koje je održao Gracijano Prekalj, direktor županijske Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), koja u suradnji sa Agronomskim fakultetom u Zagrebu provodi program trajne zaštite istarskog goveda.

Škola za turizam i ugostiteljstvo Antona Štifanića iz Poreča koju je predvodio vrhunski kuhar Stanislav Poropat, pripremila je juhu, meso na salatu, šugo, te kiseli kupus s mesom istarskog goveda, te su se mnogi posjetitelji manifestacije mogli uvjeriti u njegovu kvalitetu i izvrstan okus.

Donedavno gotovo izumrlo naše autohtono istarsko govedo, koje je brojalo prije desetak godina jedva desetak grla, sada broji 350 krava, 17 bikova i 43 vola.

Odsjek HZPSS-a Istarske županije,
Ivanka Bervida, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis