Ekološka poljoprivreda na jugu Italije

Gospodin Ceci je proizvođač maslinovog ulja, vina i povrća. Nastavio je tradiciju bavljenja poljoprivredom koja u njihovoj obitelji traje već osam generacija. Ovo gospodarstvo koje se prostire brežuljcima Andrie ispod brda s povijesnom utvrdom Castel del Monte obuhvaća površinu oko 200 ha te čini dio kooperacije Agrinatura čija ukupna proizvodna površina iznosi 443 ha.

Vinogradi su posađeni 2004. godine, a od sorti su zastupljene Cabernet sauvignon i Chardonay. U vinskim podrumim gospodina Ceci zastupljena je najsuvremennija oprema, a sustav kontrole fermentcije obavlja se putem centralnog računala. Prolaskom kroz podrum s bačvama od inoksa, posjetitelje je privukao dio s bariq bačvama. Kroz jedan mali prozorčić u ovom suvremenom vinskom podrumu mogao se vidjeti radnik koji dodaje prigodni dizajn buteljama vina motajući ih u slamnate ukrase. To potvrđuje da visoku kvalitetu treba pratiti odgovarajući estetski momenat koji će upotpuniti ekološki proizvod i opravdati spremnost potrošača da plate malo višu cijenu ovih proizvoda u usporedbi s onima iz konvencionalne proizvodnje.

 
(Vinogradi Giancarla Cecia)                                                    (Bariq bačve)

 
(Vina Giancarla Cecia)                                             (Učesnici BIO-84 ispred vinarije)

Ekološko maslinovo ulje se na ovom imanju proizvodi već desetak godina, a zbog dobre kvalitete gospodin Ceci svoje ulje distiribuira osim na tržište Europske unije i u SAD, Rusiju i Japan. Ekološko vino i maslinovo ulje uspješno se trže putem robnih lanaca Coop-Swiss i Billa.

 
                                 (Ekološko maslinovo ulje)

U okviru kooperacije Agrinatura proizvodnja povrća obuhvaća različite vrste, tako se brokula proizvodi na 243 ha, cvjetača na 45 ha, celer na 6,5 ha, endivija na 1,5 ha, crveni kupus na 2 ha, bijeli kupus na 2 ha, korijen peršina na 1 ha, list peršina na 0,1 ha i sl.

 
(Prostor za pakiranje)                                                       (Prostor za skladištenje)

Osim postojećeg objekta za skladištenje i pakiranje, sagrađena su još dva u veljači ove godine. Na ambalaži koja ima oznaku poljoprivrednih proizvoda cijele ragije nalazi se i naljepnica koja prati slijedljivost ovih proizvoda i ukazuje potrošaču na ekološki uzgojen proizvod.

Kooperacija Agrinatura ima EurepGAP sustav kontrole. Unutar ove kooperacije prisutna je unutarnja kontrola radnika osobito u vrijeme sezonskih radova.

Ured ravnatelja HZPSS-a,
mr sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za održivu i ekološku poljoprivredu

Odsjek HZPSS-a Zagrebačke županije,
mr. sc. Ines Pohajda, stručna savjetnica za održivu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis