Ekološka poljoprivreda na prostoru Požeško-slavonske županije

Razgovaralo se o poznatim, ali i novim mogućnostima i načinima razvoja i promidžbe ekološke poljoprivrede kao i njenog značenja. Nizali su se prijedlozi na koji način sadašnje ekološke proizvođače podržati u proizvodnji, a nove motivirati jer prostora za razvitak ima. Prema volji i entuzijazmu prisutnih, a shodno njihovoj potrebi i interesu, dogovara i rezultata u budućem razdoblju će biti sve više. Na uvijek aktualno pitanje plasmana ekoloških proizvoda, koje je i ovaj put izdvojeno u prvi plan, nadovezalo se pitanje organizacije ekoloških proizvođača. Time se otvorila nova tema, ali za slijedeći sastanak. Ponovno okupljanje dogovoreno je 31. kolovoza 2007. u 19 sati, na jednom od ekoloških imanja Požeško-slavonske županije s dnevnim redom «Udruživanje ekoloških proizvođača«.

Trenutno u Požeško-slavonskoj županiji ima 9 poljoprivrednih proizvođača upisanih u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, odnosno registriranih ekoloških proizvođača pri Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodnog gosposdarstva.

Zanimljivo je primijetiti nepromijenjenu situaciju u svezi s brojem upisanih proizvođača u prve tri godine (2002., 2003., 2004. godine) od donošenja Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (NN12/01.) i pratećih Pravilnika, a potom povećani interes proizvođača. Već ove godine 5 novih proizvođača je u postupku nadzora.

Godina upisa u Upisnik

Broj upisanih ekoloških proizvođača s područja Požeško- slavonske županije

Broj ukupno upisanih na nivou Republike Hrvatske

2002.

3

62

2003.

68

2004.

59

2005. *

3 + 2

90

2006.

3

93

Ukupno do 2007. godine

Broj ekoloških proizvođača

9 aktivnih
(11 upisanih)

372 

Površine

oko 500 ha

oko 7 500 ha

U postupku nadzora 2007.

5

 

 

 

 

 

 

 

* 2005. godine upisano je ukupno 5, ali 2 proizvođača nisu obnovila nadzor 2006. godine, te se dalje ne vode kao ekološki proizvođači.

Ekološka proizvodnja na poljoprivrednom gospodarstvu podliježe stručnom nadzoru u svim dijelovima proizvodnje, obavlja se jednom godišnje, u protivnom proizvođač se ne može nazivati ekološkim. Otuda razlika u broju između upisanih i aktivnih ekoloških proizvođača.

Odsjek HZPSSa Požeško-slavonske županije
Snježana Pešut-Pilon dipl.ing.agr.stručna savjetnica za održivu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis