Prvi Festival graševine u Kutjevu

Pored ocjenjivanja vina, koje je završeno tjedan dana prije centralnog događaja, od popratnih manifestacija tijekom Festivala bili su još i Dani otvorenih podruma (26. i 27. svibnja) te ocjenjivanje i proglašenje najuredniojeg vinograda graševine vinogorja Kutjevo. Također je izvršen i izbor vinske kraljice graševine.

Tijekom 26. svibnja nakon Okruglkog stola na temu graševine, program su uveličali  brojni puhački orkestri s preko 600 izvođača. Uz nezaobilaznu ponudu lokalnih kulinarskih delicija te vina, u nedjelju 27. svibnja, proglašeni su laureati iz svih spomenutih kategorija. U tijeku je bio i natječaj za najljepšu fotografiju grozda graševine u cvatu.

Tako je pri ocjenjivanju vina najbolje prošla tvrtka Belje d.d. sa svojom suhom graševinom iz 2006. godine osvojivši zlatnu diplomu, a u kategoriji predikata šampionsku titulu i velika zlatna diploma dodijeljena je tvrtki Feravino d.o.o. iz Feričanaca, i to za predikatnu graševinu iz 2003. godine (izborna berba prosušenih bobica).

Za najuredniji vinograd graševine proglašen je onaj u vlasništvu Josipa Kvetona iz Kaptola. Vinograd, star 7 godina, ne samo da je bio prilikom Festivala, nego je doista uvijek uredan i ugledno održavan.

image004.jpg

Najuredniji vinograd Kutjevačkog vinogorja

Pored razgledavanja i šetnji vinogradima, kušanja vina svih lokalnih vinara, moglo se uz fijuk biča provozati i u slavonskim kolima i upregnutim ždrepcima. I subotu i nedjelju (26. i 27 svibnja) poslijepodnevno i večernje raspoloženje svojim su nastupom popravljali lokalni i regionalni tamburaški sastavi.

Kompletnu manifestaciju profesionalno su popratili svi značajniji kako lokalni tako i državni radio i TV mediji.

Želja je organizatora da se ovaj Festival nastavi svake godine, ako ne u Kutjevu , ono barem u nekom od vinskih središta kontinentalne Hrtvatske.

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
Tomislav Božičević, dipl.ing.agr., viši stručni savjetnik za vinogradarstvo

Pripremi za ispis