„Prgice“ na festivalu “1001 delicija” u Splitu

Festival se održavao pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Splita koji je ujedno i suorganizator manifestacije te Splitsko-dalmatinske županije, MPŠVG-a i Hrvatske turističke zajednice.

S obzirom da su i ciljevi naše Udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije "PRGICA" vrlo jasni i teže povezivanju malih sirara radi unaprjeđivanja sirarske djelatnosti,proizvodnje i potrošnje domaćih, tradicijskih, autohtonih sireva i ostalih mliječnih  proizvoda, zajedničke učinkovite promocije na širem području Republike Hrvatske, podizanja kvalitete proizvoda na višu razinu te organizirano izlaganje i promocija proizvoda na sajmovima i izložbama hrane u zemlji i inozemstvu, odlučili smo sudjelovati na gore spomenutom festivalu i ekskluzivnoj smotri "1001 delicija" na Prokurativama, u Splitu. Sudjelovalo je ukupno trinaest članova naše Udruge koji su izlagali svoje proizvode: kravlje i kozje sireve te prgice koje su ujedno i naš zaštitni znak te čine našu Udrugu prepoznatljivom. Cilj je na manifestaciji u Splitu bio promovirati autohtone sireve koji se proizvode na području koje pokriva naša Udruga te prezentiranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koja se bave proizvodnjom sira i sirarstvom. Naravno kao i svaka ovakva manifestacija, bila je to prilika za informiranje potrošača o domaćim proizvodima s ovog područja. Na ovaj način, što je i najbitnije, pripremamo naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva za predstojeće europske integracije kako bi bila što konkurentnija na tržištu, a pomoglo bi im se u marketinškom pristupu tržištu. Uz sve to i naše glavne razvojne odrednice su seoski turizam te poljoprivreda pa je i to jedan od načina kako da se razvijaju te grane, a posebice zbog pronalaženja i širenja tržišta.

Zadovoljstvo na licima članova Prgice na povratku u Križevce bilo je više nego vidljivo, a kako i ne bi kada je od 75 izlagača gotovo najveća gužva bila upravo pred našim štandom.

 guzva_na_standu.jpg

Pažnju su plijenile sve vrste sireva, a posebno su prgice bile interesantne Splićanima, ali i mnogim inozemnim gostima primjerice Australije, Novog Zelanda, Engleske, Francuske. Trebalo  je i mnogo truda kod opisivanja tehnologije proizvodnje naših domaćih sireva. A kakav je dojam ostavio nastup Udruge “Prgica” iz Križevaca odnosno Koprivničko-križevačke županije, pisat će vjerojatno razni mediji jer je njih desetak tražilo inervjue vezano na naše predstavljanje u Splitu na ovoj elitnoj manifestaciji.

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
Dario Zagorec, dipl. inž. agr. stručni savjetnik HZPSS-a

Pripremi za ispis