Maslinovo ulje – hrana i lijek

Prirodno i dobro odnjegovano maslinovo ulje ima važnu ulogu u smanjivanju kolesterola u krvi, time i u sprječavanju ateroskleroze, jedan je od zaključaka Međunarodne konferencije liječnika o maslinovu ulju, održane u Rimu. Uz ostale dokaze, uzela se u obzir i strukura prehrane stanovništva sjevera i juga Europe. Potvrđeno je da Grci koji su najveći potrošači maslinova ulja u svijetu (22 litre po stanovniku), gotovo ne boluju od ateroskleroze. Za razliku od Grka, stanovnici Finske i Nizozemske, koji troše neznatne količine maslinova ulja, boluju četiri puta češće od te bolesti.

Maslinovo ulje ne sadrži kolesterol i bogato je nezasićenim masnim kiselinama. U svim drugim masnoćama prevladavaju razne kombinacije zasićenih masnih kiselina koje jačaju lipoproteine male gustoće i tako povećavaju količinu kolesterola u krvi, što pogoduje kardiovaskularnim oboljenjima. Istodobno se ne remeti jače sakupljanje lipoproteina visoke gustoće, važnih za zaštitu organizma od koronarnih bolesti.

O maslinovu ulju pisali su mnogi ugledni pisci antičke Grčke. Homer (VIII. st. pr. Krista), pjesnik najstarijih sačuvanih djela grčke književnosti, nazvao je maslinovo ulje «tekuće zlato», a Hipokrat (460.-377. god. pr. Krista), najznamenitiji antički  liječnik i otac znanstvene medicine, bavio se pitanjima terapeutske vrijednosti maslinova ulja. Poslije njega na tome su radili i drugi liječnici, osobito Dioskorid i Galen.

Sva znanstvena istraživanja imala su osnovu u tradiciji. U zemljama Sredozemlja, gdje se maslina tradicionalno uzgaja, svi su podaci o životu i zdravlju mnogo povoljniji, nego u drugim krajevima slične strukture i ekonomske razvijenosti stanovništva.

Rezultati istraživanja i zaključci koje su znanstvenici iz njih izveli, povod su da je i prehrambena industrija posljednjih godina počela davati prednost maslinovu ulju.

Zbog svoje povoljnosti u prehrani i čuvanju zdravlja maslinovo ulje postaje sve važniji proizvod u međunarodnoj razmjeni.

Maslinovo ulje zbog svoje kakvoće ima dokazano pozitivno i zaštitno djelovanje na:
  • probavni sustav (želudac, žučni putevi, žučni kamenci, jetra, crijeva);
  • rast i razvoj djeteta;
  • koštani sustav u starosti, te produljava životni vijek;
  • na sklonost oboljenjima krvnih žila i tlak krvi;
  • moždano tkivo i kožu;
  • smanjuje opasnost oboljenja od raka.

Jedan je stari agronom, poznavalac masline, uvijek spominjao: «Kad prolaziš pored masline, pokloni joj se!» Maslina je oduvijek bila simbol mira, plodnosti, snage, pročišćenja, zdravlja, blagosti. Ona to i zaslužuje.

Odsjek HZPSS-a Splitsko-dalmatinske županije,
Stanislav Štambuk, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik u HZPSS-u
Pripremi za ispis