Ministar Tomislav Tolušić o upisivanju u ARKOD privatnog poljoprivrednog zemljišta

Temelj za isplatu potpora je korištenje poljoprivrednog zemljišta i to je regulirano:

  • Uredbom (EU) 1306/2013 o financiranju, upravljanju i nadzoru Zajedničke poljoprivredne politike EU (čl.72. stavak 1.)
  • Zakonom o poljoprivredi (NN30/15), koji  u čl. 31. točka 3. kaže da se prava na plaćanja dodjeljuju za prihvatljive hektare poljoprivredne površine koje je poljoprivrednik imao u korištenju (ucrtane u ARKOD) na datum 10.7.2015. 
  • Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 35/15) koji u članku 8. propisuje kaže da se podaci o ARKOD parcelama dobivaju na temelju izjave poljoprivrednika, uz pomoć programske podrške koja omogućuje fotointerpretaciju poljoprivrednih površina na DOF-u (digitalna orto-foto karta) i određivanje granica.

Zakonska regulativa dopušta upisivanje u ARKOD sustav temeljem izjava, ali ovdje se radi o slučajevima u kojima su pojedinci zloupotrijebili propise. To ne znači da je svo zemljište koje je upisano u ARKOD temeljem izjava s dva svjedoka lažno upisano. Za svo zemljište za koje utvrdimo da je upisano temeljem „lažnih“ izjava pokrenut će se odgovarajući postupci jer su se izjave potpisivale pod materijalnom i krivičnom odgovornošću.

 

Ministar Tolušić poziva sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta da provjere nalaze li se njihove čestice u ARKOD sustavu preko javno dostupnog Internet servisa www.arkod.hr, a u slučaju da za to nemaju tehničke mogućnosti mogu se javiti u najbliži ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatske poljoprivredne agencije ili Savjetodavne službe s dokumentacijom o vlasništvu.

 

U međuvremenu će stručne službe Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju preispitati sve akte i pravilnike koji su na snazi da bi se utvrdile i ispravile odredbe koje su omogućavale zloupotrebe. Provjeravaju se sve čestice koje su u ARKOD unesene temeljem Izjava s 2 svjedoka da se ne bi ponovila ovakva situacija. U tijeku je priprema novog pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta koji će

omogućiti ili bolje rečeno onemogućiti upis i korištenje zemljišta bez suglasnosti vlasnika.

 

Pripremi za ispis