Istraživanje faune noćnih leptira

U četvrtak 19.veljače 2015. u Centru za prirodu Zagorje u Radoboju održano je predstavljanje rezultata projekta „Istraživanje faune noćnih leptira na području ekološke mreže Natura 2000 Strahinjščice i Ivanščice u Krapinsko-zagorskoj županiji“  te izložba “Six-foot Wonders” autorice Anje Čop. Organizator ovog projekta i događanja je bila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-Zagorske županije.

Noćni leptiri su skupina leptira koji se od danjih leptira razlikuju prvenstveno po vremenu aktivnosti, obliku i vrsti antena, čvrstom i dlakavom tijelu. No, ne lete sve vrste noćnih leptira isključivo noću, već postoje noćni leptiri koji su aktivni i preko dana. Za razliku od danjih leptira, kojih u Hrvatskoj živi 196 vrsta, noćnih leptira je daleko više. Pravi popis noćnih leptira Hrvatske ne postoji, no smatra se da možemo očekivati između 3000 do 4000 vrsta.

Fauna noćnih leptira Krapinsko-zagorske županije do sada je bila nepoznata budući da nikada nije bila predmet sustavnih  istraživanja, već su vršena samo sporadična istraživanja.

Iz toga je razloga Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije odlučila provesti istraživački projekt  kojeg su tijekom 2014. godine proveli biolog Toni Koren i entomolog Stanislav Gomboc, članovi Hrvatskog društva za biološka istraživanja.

Metodologija za istraživanje noćnih leptira razlikuje se od istraživanja dnevnih leptira. U svrhu privlačenja noćnih leptira upotrebljavaju se svjetlosne zamke, odnosno piramide koje služe privlačenju noćnih leptira iz njihovih prirodnih staništa na same piramide.

Istraživanje je provedeno na 15 lokaliteta na Strahinjščici i Ivanščici te je ukupno zabilježeno 684 vrste noćnih leptira. Najveći broj vrsta zabilježen je za porodice grbica i sovica. Mnoge od zabilježenih vrsta su rijetke, a 5 vrsta je po prvi puta zabilježeno za faunu Hrvatske. Tijekom ovog istraživanja zabilježene su tri invazivne vrste leptira. Zabilježene su i dvije vrste noćnih leptira s liste Natura 2000 – kataks i danja medonjica. Najviše vrsta noćnih leptira po lokacijama zabilježeno je uz rub šume u Radobojskom Strahinju, na livadama na Platu i na vrhu Ivanščice. Do sada ne postoje objavljeni podaci za područje tih gora, tako da možemo smatrati da su ovo prvi poznati podaci za faunu noćnih leptira Strahinjščice i Ivanščice. Rezultati istraživanja su pokazali, da je fauna noćnih leptira tog područja dobro očuvana i izuzetno bogata vrstama. Područje Strahinjščice i Ivanščice je druga regija po istraženosti faune noćnih leptira na području Hrvatske te može služiti kao osnova budućim istraživanjima.

U sklopu predstavljanja rezultata projekta otvorena je izložba “Six-foot Wonders” autorice Anje Čop. Izložba je nastala u suradnji sa Stanislavom Gombocom kroz projekt National Geographic Slovenija putem istraživanja noćnih leptira i skakavaca.“ Ovom izložbom ulazimo u dimenziju tisuću puta manju od ljudske sa tri puta više nogu“ moto je autorice ove izložbe.

Sandra Majsec, dipl. inž. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis