Novim Zakonom o poljoprivredi propisan sustav doniranja hrane

Odredbom vezano za ovrhe definirano je da će iznos sredstava koja se dodjeljuju korisnicima (poljoprivrednim proizvođačima) bit izuzet od ovrhe u visini do 50.000,00 kuna.

„U slučaju da se ovrha provodi na sredstvima koja se dodjeljuju korisnicima po osnovi mjera poljoprivredne politike, od ovrhe je izuzet iznos u visini do 50.000,00 kuna. Na ovaj način i ovom mjerom, Ministarstvo poljoprivrede želi zaštiti veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji primaju potpore manje od ovog iznosa te olakšati njihov poslovanje“, izjavio je ministar Tihomir Jakovina.

Druga važna novina Zakona o poljoprivredi su odredbe kojima se definira doniranje hrane za ljude i hrane za životinje u Republici Hrvatskoj, sa ciljem sprječavanja uništavanja velikih količina hrane, zaštite okoliša i pomoći krajnjim primateljima.

„Sustav doniranja hrane po prvi put se regulira u Hrvatskoj i dobio je veliku podršku svih ministarstva, građanskih inicijativa i javnosti“, izjavio je ministar Jakovina.

Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će nakon usvajanja Zakona u Hrvatskom saboru krenuti izrada Pravilnika kojim će striktno biti propisano da hrane koja se donira mora biti zdravstveno ispravna, sigurna i kvalitetna odnosno, definirat će se pravila i način po kojim se hrana može donirati. Zakon zahtjeva međuresorno djelovanje zbog čega je već osnovano i Povjerenstvo koje radi na Pravilniku i pokriti će sve važne segmente kako bi se hrana mogla donirati na najbolji moguć način.

„O bacanju hrane i ne mogućnosti doniranja nekoliko puta smo razgovarali i na Vijeću ministara. Europska komisija želi smanjiti rasipanje hrane, jer milijuni tona godišnje završe u kantama za smeće samo u EU što predstavlja socijalni, moralni i ekološki problem. Na razini EU ne postoji jedinstvena uredba koja regulira ovo područje, već je reguliranje prepušteno nacionalnom zakonodavstvu“, kazao je ministar Jakovina.

Zakonom o poljoprivredi uspostavlja se i pravni okvir za povlačenje oko 800 milijuna eura godišnje iz dva europska fonda za sve mjere poljoprivredne politike. Samo za provedbu novog programa izravnih potpora, Republika Hrvatska ima na raspolaganju u programskom razdoblju 2015. do 2020. (financijsko 2016. do 2021.) maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će iz EU proračuna biti osigurano 1,5 milijardi eura ili oko 60%.

Ministarstvo poljoprivrede povećalo je omotnicu za izravna plaćanja na 423 milijuna eura u odnosu na iznos iz Ugovora o pristupanju od 373 milijuna eura što je povećanje za više od 13 % ili 50 milijuna eura. Cilj Ministarstva poljoprivrede, još od 2012. godine, je bio povećanje omotnice za izravna plaćanja, jer je prema odredbama Ugovora o pristupanju omjer izravnih plaćanja i ruralnog razvoja u Hrvatskoj 54:46, dok na razini proračuna EU više od 70 % sredstava ide u izravna plaćanja.

Jedna od bitnih novina novog Zakona je i objedinjavanje poljoprivredne inspekcije. Naime, do sada je unutar Ministarstva poljoprivrede bilo nekoliko inspekcija u području poljoprivrede (stočarska, vinarska, kakvoće hrane i dr.), a na ovaj način objedinjeno je postupanje i napravljena dodatna racionalizacija.

Ministarstvo poljoprivrede

Pripremi za ispis