Radionica u voćnjacima Obreška

Gospodin Andreas Berger je vodio prikaz rezidbe, te odgovarao na pitanja vezana za održavanje nasada i zaštitu od bolesti i štetnika.

Rezidba, zajedno s drugim agrotehničkim mjerama ima za cilj reguliranje vegetativnog i reproduktivnog razvoja jabuke, formiranje prikladnog oblika krošnje, što utječe na poticanje rodnosti i kvalitetu plodova. Voćki je potrebno omogućiti što više svjetla, a stručnom rezidbom to će biti omogućeno na najbolji način. Rezidbi nasada jabuke pristupa se ovisno o podlozi i sorti jer različite sorte jabuka zahtjevaju drugačiji pristup rezidbi.

Nasad sorte Jonagold najbolje je rezati s velikim škarama i bez straha odstraniti deblje grane. Pošto je ove godine veliki izbor pupova, može se raditi veća korekcija. Na dugim granama se dobiju ujednačeni manji plodovi, dok na kraćim granama plodovi budu krupniji.

Kod nasada sorte Golden Delicious reže se na način da se prvo odstrane debele grane, a zatim preslabe grane krate da ojačaju kako bi se na njima dobili krupniji i kvalitetniji plodovi.

U mladom nasadu sorte Fuji obavljena je minimalna rezidba, po principu: „bolje je rezati premalo nego previše“. Ova sorta rađa na dužim granama, koje plodovi lijepo poviju prema dolje.

Nasad sorte Gala mora biti vitalan kako bi plodovi u berbi imali krupni plod. Važno je ostaviti debele, jake grane (suprotno od Jonagolda) da rodna grana bude stabilna i ide prema gore. Valja prikratiti i neke jednogodišnje grane.

Stabla sorte Red Chef spur rastu vrlo sporo. Rezidba je zahtjevna, izbacuju se jače grane da se što prije dobije na visini. Pri tome treba paziti da se ne izgubi na volumenu. Jednogodišnje grane se narezuju da se dobije na snazi i da bi grane ojačale.

Nakon dvosatnog demonstracijskog prikaza rezidbe, uslijedila je stanka. Tada je gospodin Andreas Berger održao zanimljivo i poučno predavanje o iskustvu austrijskih voćara o najznačajnijim bolestima i štetnicima jabuke i principima zaštite. Austrijski trgovački lanci sve više zahtjevaju GLOBAL (EURO) GAP certifikat. Samim tim zahtjeva se kontinuirana izobrazba voćara u cilju kvalitetnije proizvodnje i jačanja povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda. Za razliku od Hrvatske, u Austriji je integrirana proizvodnja standard te se svi voćari moraju pridržavati tehnoloških uputa i koristiti sredstva za zaštitu bilja isključivo s odobrene liste za Republiku Austriju.

 

mr. sc. Zvonimir Vukov
viši stručni savjetnik

Marija Prnjak, dipl. ing. agr.
stručni suradnik

Pripremi za ispis