Ekološka udruga ZVIREK

Nakon predavanja prikazane su najljepše okućnice, balkoni i detalji Hruševca za 2010., a zatim su dodijeljene nagrade.

Nagradu za najljepši vrt dobila je gospođa Anica Kuš, za najljepši balkon Dragica Novoselac, a za najljepši detalj Romana Poje.

Nagrade su skromne: za sve nagrađene po jedna lončanica i biljka za vrt (magnolija, krizantema i pasiflora), u duhu rada udruge, sa željom da okoliš Hruševca Kupljenskog i tijekom 2011. bude lijepo uređen uz obilje cvijeća i zelenila.

Ekološka udruga ZVIREK osnovana je na inicijativu nekolicine stanovnika Hruševca Kupljenskog. Svjesni vrijednosti prirodnih izvora pitke vode i prirodne ljepote svojega mjesta, članovi udruge odlučili su djelovati u cilju podizanja ekološke svijesti svojih sugrađana. Od svojeg osnutka 2008. do danas djeluju bez novčanih sredstava, poticani voljom i entuzijazmom.

Tijekom razdoblja od 2008. do 2011.

– organizirali su božićne koncerte na otvorenom,

– organizirali su uskrsne radionice za izradu pisanica,

– popisali su sve izvore i bunare u mjestu,

– uredili su izvor Zaluka,

– fotografirali su okućnice za izbor najljepše okućnice, najljepšeg balkona i najljepšeg detalja.

Članovi udruge (20) aktivno sudjeluju u prostornom planiranju mjesta. Nakon uređenja izvora vode Zaluka počeli su uređivati i drugi izvor vode u Hruševcu Kupljenskom. Članovi udruge sudjeluju u zaštiti mjesnog potoka i sakupljanju sekundarnih sirovina, obilježavaju važne datume vezane za ekologiju (Dan planeta Zemlje i sl.) te održavaju tematske tribine na temu ekologije. Vode brigu o zaštićenim biljkama i životinjama i provode akciju najljepše okućnice, najljepšeg balkona i najljepšeg detalja.

Rad ove udruge dobar je primjer drugima na temu brige o svojoj zajednici, očuvanja ljepote svojega mjesta zaštite izvora pitke vode i dr.

HPK, Javna poljoprivredna savjetodavna služba
Sektor za stručni i savjetodavni rad
mr. sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr.
načelnica Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis