Studijsko putovanje na području LAG-a Posavina i LAG-a Zapadna-Slavonija

U organizaciji LAG-a Zagorje-Sutla u okviru Međuteritorijalnog projekta suradnje “Okusi Tradicije“ djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede – područna jedinica Krapina pozvani su na studijsko putovanje koje se održalo od 19. 9. – 20. 9. 2022. na području Posavine i Slavonije.

Putovanje je započelo na OPG-u Kereković u Živikama gdje smo imali prilike upoznati se sa tradicionalnim doručkom slavonskog kraja te obilaskom OPG-a koji se osim turističke ponude bavi uzgojem crne slavonske svinje i lipicanaca. Prvi dan putovanja završili smo posjetom OPG-a Staklarević u Staroj Kapeli. Imali smo prilike sudjelovati u radionici i gastro predavanju uz tradicionalna jela slavonskog kraja. Eko-etno selo Stara kapela svojom toplinom i gostoljubivošću privlači turiste iz svih dijelova Lijepe naše. Stara Kapela ima dugu povijesnu tradiciju čime se taj kraj može ponositi. Osim odmora na seoskom imanju svoju znatiželju možete zadovoljiti  tečajem tkanja svih vrsta tradicionalnog platna u tkalačkoj radioni Eko-etno sela Stara Kapela.

Drugi dan putovanja započeli smo obilaskom Slavonskog dućana u Novoj Gradišci, koji okuplja OPG-ove Novogradiškog kraja. Slavonski dućan u ponudi ima domaće proizvode, ručne radove, suvenire koji predstavljaju vrijednost domaćih proizvoda toga kraja.

Nastavili smo obilazak OPG-ova i posjet OPG-u Kraljić koji se bavi proizvodnjom vina i koktela. Zanimljiva priča mladog poljoprivrednika koji svojim trudom i radom želi svoje proizvode prezentirati na tržište.

Vožnja fijakerom kroz slavonsko selo obilježila je drugi dan studijskog putovanja kod obitelji Mađarević koji su nam prezentirali svoje gospodarstvo na najbolji mogući način. Svoje putovanje završili smo posjetom destileriji Bošnjak koja se bavi proizvodnjom piva i gina.

Ciljevi projekta su razvoj ruralnog turizma, te podizanje razine znanja o konceptu „Od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.

Studijsko putovanje u Posavinu i zapadnu Slavoniju osim edukativnog karaktera koje nosi svako studijsko putovanje, dalo nam je uvid i ideje u koncepte ulaganja i pokretanja seoskog turizma i ponude što obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može ponuditi.

Silvija Kramarić, dipl. ing. agr.

Gordana Jurina, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis