Obavijest voćarima

Pljuskovi lokalnog karaktera pogoduju infekcijama jabuka uzročnikom krastavosti plodova (Venturia inaequalis). Prije kiše koja je najavljena za vikend potrebno je provesti zaštitu nasada.

Potrebno je koristiti jedan od pripravaka preventivnog djelovanja, kao što su Polyram DF, Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan 80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG).

Isto tako, mogu se primijeniti i pripravci koji ujedno djeluju i na pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha): Zato 50 WG,  Sercadis , Sercadis plus i sl.

Pripravci sistemičnog načina djelovanja: Difcor, Difenzione, Argo ( difenkonazol) i Indar 5 EW (fenbukonazol). Također djeluju na obje navedene bolesti, ali ih treba primjenjivati s oprezom, kada je to neophodno ( ako bude ostvarena infekcija, kurativno) jer postoji velika opasnost od pojave rezistentnosti na ove tvari, s obzirom na jako učestalu primjenu.

 

U voćnjacima koje je jučer oštetila tuča, preporučujemo upotrebu pripravaka na bazi kaptana ( Captan 80 WG, CaptanWP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapeta 80 WG i dr) radi sanacije rana. Isto tako, poželjno je primijeniti jedan od fizioloških biostimulatora koji će ubrzati oporavak biljki.

 

Za suzbijanje jabučnog savijača ( Cydia pomonella) i minera okruglih mina ( Leucoptera malifoliella )registrirani su pripravci Coragen 20, Affirm opti, Mospilan 20SP, Voliam targo. Također je važno da se jedna aktivna tvar ne koristi više puta tijekom vegetacije nego što je to preporučeno u uputstvima.

Važno! Insekticide koristite pred večer, kada pčele ne lete. Cvjetni porast u voćnjaku u vrijeme primjene insekticida mora biti pokošen!

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Napomena: prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida ( NN 46/2022) obvezni ste voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja i čuvati račune za kupljena sredstva za zaštitu bilja na razdoblje od  3 godine.

                                                                                                       Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis