Poljoprivredno-prehrambena škola Požega investirala u poljoprivrednu mehanizaciju

Ulaganju u poljoprivrednu mehanizaciju omogućit će da se poljoprivredni radovi obave kvalitetno i u agrotehničkim rokovima na 114 ha oraničnih površina, 2,5 ha voćnjaka i 3 ha vinograda. Učenici škole će tako u učionici na otvorenom imati prilike usvojiti znanja i vještine rukovanja, podešavanja i održavanja suvremene poljoprivredne mehanizacije. Ostvarenju ove važne investicije pomogla je i Požeško-slavonska županija u iznosu od 72.000,00 kuna. Ovim za školu značajnim sredstvima kupljen je traktor (Case, 175 KS), četverobrazni plug premetnjak (Lemken), rotodrljača s hidroliftom, sijačica (Gaspardo) i podrivač (Pegoraro-Mega Drag). Ravnateljica škole Marija Grgić ističe da na gospodarstvu škole radi sedam djelatnika uključujući i rad u vinskom podrumu. Namjera je da učenici još više sudjeluju u svim radnim procesima upravljanja poljoprivrednom mehanizacijom što je naravno uvjetovano zakonskim i sigurnosno tehničkim mjerama. Očekivanja su da će Poljoprivredno-prehrambena škola postati Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani na čemu se radi već dvije godine, što će pomoći učenicima da što više vremena provedu u procesu rada i proizvodnje.

Škola od početaka….

Prije 130 godina škola je imala samo 16 učenika, dok danas obučava 380 učenika u deset zanimanja (poljoprivredni tehničar-opći, poljoprivredni tehničar-fito-farmaceut, agro-turistički tehničar, prehrambeni tehničar, veterinarski tehničar. Od trogodišnjih zanimanja obrazuje mehaničare poljoprivredne mehanizacije, mesare, pekare i pomoćne cvjećare i pomoćne pekare za učenike s teškoćama). U školi je zaposlen 61 djelatnik (od čega 41 nastavnik). Praktična nastava se odvija uglavnom na oraničnim površinama, voćnjacima, vinogradu, plasteniku i vinskom podrumu Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi.

Školsko gospodarstvo svoje početke zaslužuje darovnicom grada Požege iz 1885. godine kada Grad školi daruje 144 ha poljoprivrednog zemljišta (oranice, voćnjak, vrt, šume i livade). I tada su učenici učili kroz praktičnu nastavu uzgajajući krave, konje, svinje, ovce i perad, a škola se kroz povijest bavila i ribnjičarstvom, kunićarstvom i svilarstvom. Gospodarstvo škole najveći je procvat imalo između dva svjetska rata, kada se gradi suvremena mljekara s laboratorijem i prostorima za preradu mlijeka u vrhnje, sireve, maslac i jogurt. Osnovana je i ergela konja lipicanske, nonius, ardenske i arapske pasmine. Ratarska proizvodnja imala je stalni rast, a škola je imala uređaje za doradu sjemena, nudila je i usluge sjetve, žetve i servis mehanizacije. Škola je kroz godine na svojim povrtlarskim površinama imala i navodnjavanje s Orljave te je čak pokusno uzgajana i riža. Od 1890. postojao je pri školi voćarski rasadnik, a 1936. održana je u školi izložba i savjetovanje o požeškoj autohtonoj vrsti jabuke-slavonskoj srčiki. Od 1894. škola proizvodi svoje vino u školskom podrumu.

Škola je sadnim materijalom, savjetima i tečajevima pomogla u obnovi vinograda požeškog vinogorja nakon pojave filoksere koja je uništila mnoge vinograde. Sa svojim proizvodima sudjelovala je na mnogim izložbama i sajmovima, što dokazuju mnoga priznanja i nagrade. Sve ovo govori koliku je ulogu škola imala u razvoju poljoprivrede požeškog kraja.

Ivica Prpić, dipl. ing. agr.
viši koordinator za mehanizaciju

Pripremi za ispis