Radovi na nasadima božićnih drvaca u srpnju i kolovozu

Dakle kod jela (Abies spp.) i srebrne smreke (Piceea pungens Engelm) to se radi u mjesecu srpnju, a kod obične smreke( Picea abies (L.) H. Karst.) u kolovozu. Izbojak se prikrati kosim rezom, pazeći da rez bude oštar i da nije preblizu pupa koji će preuzeti ulogu vršnog izbojka. Inače će doći do isušivanja tog izbojka i on će izgubiti svoju ulogu. Izbojak se treba prikratiti na visinu koja je nekoliko centimetara veća od „krune“. Jednom kad se počne vršiti redukcija potrebno ju je vršiti svake godine.

Druga mogućnost su kemijska sredstva koja djeluju kao regulatori rasta izbojka. Međutim iskustva s terena nam govore da su ta sredstva puno manje učinkovita u odnosu na preostale dvije metode.

Treća mogućnost je da izvršite prstenovanje. Ovo se radi samo na jelama (Abies spp.) i to kada su izbojci dugi 2-4 cm. Škarama ili Top Stop kliještama se oštete provodni elementi biljke. Kod Abies fraseri Poir. (fraserove jele) vrh treba obavezno reducirati već u 2. godini.

Kraj kolovoza je i vrijeme kada se ona drvca koja će ići u prodaju ove godine trebaju prihraniti s dušičnim umjetnim gnojivima kako bi se postigla lijepa tamno zelena boja lišća odnosno iglica, pogotovo kod onih drvaca koja su svjetlije ili žućkaste boje. To je vrijeme velikih vrućina, pa je dobro gnojivo rastopiti u vodi i otopinom prihraniti biljke.

Za one koji planiraju jesensku sadnju novih biljaka za nasad božićnih drvaca, kolovoz je vrijeme kada je potrebno izvršiti pripremu tla oranjem.


Tekst i fotografije:
Ivica Kovačević, dipl. ing. šum.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis