Prezentacija uređaja za uzimanje uzoraka tla

tlo_27_9_.jpg

Uređaji za uzimanje uzoraka tla spojeni za teretno vozilo.

Uzimanje uzoraka tla vrši se nakon žetve (skidanja usjeva, berbe), a prije bilo kakvih drugih zahvata na parceli (gnojidbe). Uzimanje uzoraka mora biti odrađeno vrlo profesionalno, jer u suprotnom uzorak nije reprezentativan i sav posao bit će uzaludan. Ovisno o veličini i kvaliteti parcele određuje se broj i mjesto „uboda“ – uzimanja uzorka. Ovisno o namjeni uzorak se uzima sa različite dubine, a za ratarske kulture to je do 30 cm. Ako je parcela ujednačena jedan prosječan uzorak se sastoji od 20 do 25 „uboda“ raspoređenih po parceli (uobičajeno u slovo W), i predstavlja 3-5 ha. Tako uzeti pojedinačni uzorci usitne se, dobro izmiješaju da se dobije homogena smjesa, uzima se 0,5-1 kg. tla i stavlja u čistu PVC vrećicu, a zatim se uz određene podatke o vlasniku i parceli dostavlja u ovlašteni laboratorij koji će izvršiti analizu uzorka tla i na osnovi rezultata dati preporuku za daljnje dobro gospodarenje s tlom (višestruka sukladnost, uvjeti dobre poljoprivredne i okolišne prakse).  

Da bi se ovaj posao odradio što točnije i brže (uzrečica kaže da je vrijeme novac) može se pozvati u pomoć najnoviju i najmoderniju tehniku i tehnologiju. U takve novitete mogu se opravdano svrstati i uređaje za sigurno, brzo i pouzdano uzorkovanje njemačke tvrtke „Nietfeld Bodenprobetechnik“, koju zastupa domaća tvrtka „Poljoopskrba Međunarodna trgovina“ iz Zagreba, a koje smo mogli vidjeti u radu na prezentaciji koja je održana 24. rujna 2013. u Tenji pokraj Osijeka, na parceli tvrtke „Sjemenske kulture“d.o.o. 

Prezentaciju je otvorio gospodin Franjo Dominković, direktor tvrtke „PMT“, koji se zahvalio posjetiteljima na dolasku, a među njima su bili predstavnici naših velikih poljoprivrednih tvrtki, koji ujedno već koriste uređaje ove njemačke tvrtke. To su: PIK Vinkovci d.d., Belje d.d., Sladorana d.d., Kutjevo d.d., Tvornica šećera Osijek, VUPIK d.d. Vukovar. Nakon pozdravnog govora, predstavnik tvrtke Nietfeld Bodenprobetechnik“ gospodin Walter Nietfeld, ujedno i vlasnik i konstruktor uređaja, predstavio je svoju tvrtku i izrazio zadovoljstvo što već sedam godina djeluje u Hrvatskoj. Tvrtka je aktivna uglavnom u Njemačkoj i Zapadnoj Europi, a u novije vrijeme širi prodaju u Rusiju, Slovačku i SAD. 

Za ovu prigodu organizatori su pripremili dva uređaja za uzimanje uzoraka tla, i to N 2012, i Speedprob, koji su bili spojeni za malo teretno vozilo (kamiončić). Gospodin Nietfeld je detaljno predstavio svaki uređaj pojedinačno, objašnjavao svaku fazu rada i odgovarao na brojne upite. 

tlo1_27_9.jpg

Manji nošeni uređaj N 2012 postavljen na veći vučeni uređaj Speedprob. 

Uređaj N 2012 se može postaviti na različite tipove vozila: quad, pick-up, traktore, male kamione. Pogon je električni od vlastite baterije ili od priključnog vozila. Sonda je u obliku svrdla, uzima uzorak na dubini do 30 cm. Uzorak tla odlaže u posudu. Ciklus uboda je svake 3-5 sekunde. Ubodi su u fazi mirovanja vozila. Upravljanje uređajem je daljinsko iz vozila. Može raditi uz pomoć GPS sustava.

Uređaj Speedprob se koristi za brzo uzimanje uzoraka tla u hodu. To je vučeni uređaj, spojen za neko vozilo. Radna brzina kretanja uređaja je 3-12 km/h. Uzorak uzima pomoću pokretne ruke, i to u vožnji. Dubina rada je od 12-30 cm, a vremenski razmak od uboda do uboda može biti 8-10 sekundi, čime se uzimanje 16 uzoraka tla može kompletirati u svega 4 minute (ovisno o uvjetima na terenu). Na pokretnoj ruci je sonda koja ulazi u tlo, uzima uzorak, odlaže ga u željenu posudu, što se podešava daljinski iz vozila, i nakon toga je spremno za novi „ubod“. Da bi se zaštitio uređaj, uzimanje uzoraka ne može biti pri većim ili manjim brzinama od naznačenih. 

tlo2_27_9.jpg

Uređaj Speedprob i pokretna ruka.

tlo3_27_9.jpg

Posude za uzorke tla i lijevak gdje pokretna ruka odlaže uzorak.

U nastavku prezentacije uređaji su prikazani u radu, a posjetitelji su imali i prigodu da se provozaju u vučnom vozilu i vide rad uređaja iz kabine kamiona. Među raznim pitanjima postavljeno je i ono o potrebi čestog uzimanja uzorka tla, što je vezano za ekološku i/ili integriranu proizvodnju, a također i za zakup i praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, gdje je zakonska obveza korisnika da temeljem analize tla tijekom prve godine nakon uvođenja u posjed i zadnje godine prije isteka ugovora te periodično najmanje svake pete godine prati stanje poljoprivrednog zemljišta. 

Nakon svega viđenoga i nakon mnoštva informacija postavlja se pitanje opravdanosti eventualne investicije. Sigurno da manja gospodarstva tu ne vide računicu, ali oni veći i te kako su zainteresirani. Naše tržište nudi razne, manje-više slične uređaje, što je dobro jer nisu sve potrebe jednake, ali je bitno da se nađe odnos između uloženog i dobivenog.  

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

 

Pripremi za ispis