Noćnjak 2009.

Nekoliko zadnjih godina manifestacija ima međunarodni karakter, po zaprimljenim uzorcima ulja za senzorsko ocjenjivanje i po samim sudionicima, učesnicima manifestacije. Cilj manifestacije je daljnji gospodarski razvoj i unapređenje maslinarstva Hrvatske, što je rezultiralo održavanjem već jedanaestog Noćnjaka, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, dok je  tradicionalno kao jedan od suorganizatora  i HZPSS.

Pored maslinara, uljara,  njihovih udruga i zajednica, Noćnjak tradicionalno okuplja i mnoge stručnjake, znanstvenike te poslovne ljude vezane za maslinarstvo i uljarstvo. Samu manifestaciju otvorio je državni tajnik MPRRR-a gospodin Tonći Božanić, usput naglasivši važnost bržeg razvoja ovih grana gospodarstva u cilju povećanja njihove konkurentnosti u zajednici Europskih država. Veliko zadovoljstvo na otvaranju iskazao je i predsjednik ZSD-a gospodin Joško Niskota činjenicom što je po prvi put na Noćnjaku sudjelovao predstavnik Ministarstva turizma, državni tajnik gospodin Ivo Mujo. Otvaranje je završeno dodjelom osobnih i koletivnih priznanja za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva RH. Od ove godine uvedeno je priznanje „Branko Škarica” za životno djelo u uljarstvu, na spomen nedavno preminulog  našeg priznatog doajena maslinarstva i uljarstva. Čast da bude prvo nagrađeni imala je Gerty Deberti Musladin, dipl. ing. kemije, prvi diplomirani voditelj panel testa za maslinovo ulje u Hrvatskoj te do umirovljenja stalni i redoviti član povjerenstva Noćnjaka za organoleptičko ocjenjivanje ulja. Među mnogim dodjeljenim nagradama potrebno je istaknuti nagradu za životno djelo u maslinarstvu, čiji je ovogodišnji dobitnik mr. sc. Marijan Tomac iz Zadra.

Brojna događanja na Noćnjaku bila su organizirana kroz dva radna dana. Stručni skupovi, tribine, okrugli stolovi, razne izložbe i predstavljanja, degustacija ulja te stručni izlet redovita su događanja na Noćnjaku. Stručni skupovi dominirali su prvog dana Noćnjaka. Na stučnom skupu o maslinarstvo jedan od moderatora je bila Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu HZPSS-a, dok su uz nju zapažena izlaganja na skupu imali mr.sc. Lada Bičak, načelnica Odjela za zaštitu bilja te Antun Kotlar, rukovoditelj Odjela HZPSS Dubrovačko-neretvanske županije i kolega Željko Peran, stručni savjetnik Odjela Primorsko-goranske žuapanije.

Od devet izlaganja prezentiranih na stručnom skupu o uljarstvu svakako je prisutnima bilo zanimljivo čuti nešto više o trenutnim problemima te perspektivama razvoja tržišta maslinova ulja, kako Hrvatske tako i Europske zajednice od strane gospođe Sandre Petričević, voditeljice SMS – Prehrambeno razvojnog centra iz Klisa. Kako se približavamo vremenu kada će trženje maslinova ulja kroz pakovinu biti dominantan oblik njegova prometovanja na tržištu, interesantno je bilo poslušati izlaganje o označavanju maslinova ulja na tržištu, koje je prezentirala dr. sc. Olivera Koprivnjak, ujedno jedan od moderatora stručnog skupa o uljarstvu.

Po riječima prisutnih stručnih savjetnica za stočarsku proizvodnju HZPSS-a, tribina za sirarstvo je bila vrlo sadržajna i dobro posječena. Naime, već sedmu godinu za redom se u sklopu Noćnjaka organizira smotra dalmatinskih ovčjih i kravljih sireva, s posebnom tribinom. Radom tribine moderirao je dr. sc. Dane Šupe, a značajan doprinos kvaliteti skupa svojim izlaganjima i sudjelovanjem dale su savjetnice HZPSS-a: Ana Grgas, Višnja Magdić te Dubravka Kaić. Tribnu prati i dodjela priznanja za kvalitetu sireva pristiglih na smotru. Karakteristika ovogodišnjih uzoraka je dosta velika ujednačenost kvalitete te raznovrsnost asortimana. Posebno raduje rast broja uzoraka u odnosu na prethodna ocjenjivanja. Tako je ove godine ocjenjeno čak 50 različitih sireva. Ovogodišnji šampion je MILS iz Splita, za svoj Studenački tvrdi kravlji sir, dok je još 20 proizvođača osvojilo medalje za kakvoću svojih sireva.  

nocnjak1.jpg
sirevi

Prvi radni dan završio je predstavljanjem tvrtki, udruženja, knjiga i projekata. Ciljeve, dosadašnji rad te rezultate svoga rada prezentirale su prisutnima Konavoska udruga maslinara, Udruga dalmatinskih uljara te Hrvatska udruga gradova maslina, dok je najveće zanimanje pobudilo predstavljanje izdanja „Maslina i maslinovo ulje” autora Itala Žužića iz Poreča te „Maslinarski rokovnik”, kojeg je izradio već spomenuti mr. sc. Marijan Tomac.

Drugi dan Noćnjaka tradicionalno počinje s praktičnim maslinarstvom. I ovaj put su svoj obol u prezentaciji agrotenike te strojeva za radove u maslinarstvu dali kolega Ivo Jura,s načelnik Odjela za mehanizaciju HZPSS-a te Davorin Pamić, rukovoditelj Odjela HZPSS Šibensko-kninske županije. Potom je slijedio izlet u Konavle i posjet najjužnijoj točki RH, poluotoku Prevlaci. Obilazak je završio domjenkom na jednom seoskom domaćinstvu u mjestu Pičete, odakle se pruža prekrasan pogled na gotovo cijeli konavoski kraj. Na kraju je izlet završio posjetom i obilaskom još jednog bisera Konavala, Konavoskih dvora, nadaleko poznatog izletišta i restorana neposredno ispod izvora rijeke Ljute.

Kako maslinari generalno nemaju dovoljno znanja i iskustva o pravilnom i stručnom degustiranja ulja, to su i ove godine pokazali veliki interes za komparativnim kušanjem maslinova ulja, koje je drugu godinu za redom uspješno vodila Sandra Petričević, dipl. ing., sa svojim suradnicama. Kao novost, za vrijeme trajanja Noćnjaka svim je sudionicima bio dostupan tzv. „Olio bar”, gdje je bilo moguće degustirati najraznovrsnija ulja, ne samo iz cijele Hrvatske nego i iz nekih drugih zemalja Mediterana.

Dakako, među maslinarima i uljarima najveće uzbuđenje izaziva dodjela nagrada za najbolja ulja što ujedno predstavlja vrhunac ove manifestacije. Tako su na kraju Noćnjaka najviše razloga za veselje imali Ivica Vlatković iz Novigrada, kao šampion u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te „Olea B.B” d.o.o. iz Rabca, kao šampion kvalitete pakovina ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Spomenuti su imali najbolje ocjenjena ulja među 210 zapremljenih uzoraka ulja u rinfuzi, odnosno 54 u  pakovini. Stoga je ovogodišnji Noćnjak po broju uzoraka ulja bio rekordan.

Najviše ulja pristiglo je iz Dubrovačko-neretvanske županije, županije domaćina, a također je i županija s najviše osvojenih priznanja i medalja. Naime, od pristiglih ulja čak njih 197 je svojom kakvoćom zaslužilo priznanje u obliku zlatne, srebrene ili brončane medalje. Tako veliki broj nagrađenih ulja zaista je potvrda stalnog napretka maslinarstva i uljarstva Hrvatske, što maslinarima može biti na ponos, pogotovo ako se zna da je ocjenjivanje ulja bilo provedeno u SMS-u, Prehrambeno razvojnom centru na Klisu, jedinom hrvatskom ovlaštenom i meritornom laboratoriju, kako za kemijsku tako i za senzorsku analizu ulja. Stoga su uzorci analizirani i ocjenivani se gotovo dva mjeseca, po svim međunarodnim pravilima analitike i senzorike ulja.

nocnjak2.jpg
raznovrsna ulja

Na kraju se može reći da je uspješno završen još jedan Noćnjak, a bio bi grijeh ne spomenuti i ne čestitati Općini Župa dubrovačka i P.Z. M. Marojica – Mlini na svekolikoj pomoći, uloženom trudu i domaćinstu u organiziranju i održavanju manifestacije Noćnjak ’09.

Područna služba HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije:
Marijo Car, dipl. ing. agr., stručni savjetnik  

Pripremi za ispis