Blog Grid

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis

Obavijest maslinarima

Obavještavamo maslinare da se na opažačkim lokalitetima u Splitsko-dalmatinskoj županiji  bilježi let 2.generacije  maslinina moljca (Prays oleae) iznad praga štetnosti, srednjeg do jakog intenziteta.

Optimalno je obaviti zaštitu maslina kada je plod veličine  oko  5 mm.

U maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primijeniti jedan od  pripravaka čija je djelatna tvar:

  • Spinetoram* – DELEGATE 250 WG
  • deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER,

                 RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI i dr.

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje maslinika smiju koristiti pripravke na osnovi

  • Bacillus thuringiensis – BELTHUREL, BIOBIT WP, DIPEL DF.

Napomena: Sredstvu za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari spinetoram* ,ukida se registracija za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 30. lipnja 2024. Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha DELEGATE 250 WG  do 30. 12. 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstava do 30. 12. 2025.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi.. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

 

 

 

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za tretiranje nasada vinove loze prošlo je 9 dana. U tom je razdoblju prevladavalo promjenjivo vrijeme sa lokalnim oborinama različitog intenziteta. Učestale oborine pogodovale su stvaranju povoljnih uvjeta za fruktifikaciju (sporulaciju) primarnih zaraza plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola), te postoji značajan infektivni potencijal za razvoj sekundarnih zaraza.

Rane sorte vinove loze završavaju sa cvatnjom. U zaštiti nakon cvatnje za suzbijanje plamenjače predlažemo primjenu sistemičnih pripravaka: Forum star, Folpan Gold, Zorvec vinabel, Orondis, Orvego,  Fantic F,  Sphinx extra 685 WDG, Metomor F i dr.

 

Visoka vlažnost zraka pogoduje razvoju pepelnice vinove loze (Erysiphe necator). Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida: Collis SC, Nativo WG, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC i dr.

 

Suzbijanje američkog cvrčka:

U narednim danima, nakon završetka cvatnje vinove loze potrebno je provesti prvo ovogodišnje tretiranje američkog cvrčka (Scaphoideus titanus). Dopuštenje imaju insekticidi prikazani u tablici 1.

Tablica 1: Insekticidi dopušteni za suzbijanje američkog cvrčka

PRIPRAVAK

Aktivna tvar

 

Američki cvrčak

 

Grožđani moljci

MAKSIMALAN BROJ

 TRETIRANJA U SEZONI

SIVANTO PRIME

(flupiradifuron)

+ 1X

 

DECIS 2,5 EC

(deltametrin),

CHYTHRIN MAX

(cipermetrin),

CYPGOLD

(cipermetrin)

 

 

 

+

 

 

 

+

1X
SUMIALFA 5 FL

(esfenvalerat)

 

+

 

+

ponavljanje tretmana

sukladno službenim preporukama

MAVRIK FLO

(taufluvalinat)

+ 2X
ABANTO (piretrin),

KRISANT EC (piretrin),

PYREGARD (piretrin),

DIREKT GREEN (piretrin),

 

 

+

2X
ASSET FIVE (piretrin),

 

PIRECRIS (piretrin)

+ + 3X
FLIPPER (masne kiseline kalijeve soli) +  

5X

 

 

Pripravci na bazi piretrina i kiseline kalijeve soli dopušteni su u ekološkoj proizvodnji.

Radi sprečavanja širenja zlatne žutice vinove loze, podsjećamo na važnost praćenja brojnosti populacije američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Ploče se postavljaju na srednju armaturnu žicu i zamjenjuju svaka dva do tri tjedna. Sukladno Odluci o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 58/23), definirana su zaražena i sigurnosna područja.

Prikaz demarkiranih područja koja uključuju zaraženo i sigurnosno područje dajemo na linku: demarkirana područja u Sisačko-moslavačkoj županiji

S ciljem zaštite pčela, korovna flora koja služi za zatravnjivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

 

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

 

 

 

 

                                                                       Suzana Slovic, dipl.ing.               

                                                                        E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

 

 

 

 

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze proteklo je 11 dana, a u tom je periodu na većini lokacija palo više od 30 litara kiše po kvadratnom metru. Tijekom prošlog tjedna počela je cvatnja ranih sorata vinove loze, a period cvatnje je izuzetno osjetljivo razdoblje za infekcije uzročnicima najznačajnijih bolesti vinove loze.

U narednom razdoblju očekujemo toplo, ali nestabilno vrijeme s povremenom kišom pa vinogradarima savjetujemo da redovito obavljaju zaštitu, osobito u vinogradima s vidljivim simptomima zaraze uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola).

 

Za zaštitu od infekcije uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola) preporučamo primjenu fungicida kombiniranog kontaktnog i sistemičnog mehanizma djelovanja kao što su Forum star, Folpan gold, Orvego, Sphinx extra 685 WDG, Zorvec Vinabel, Metomorf F, Profiler i slični.

Pripravci koji u sebi sadrže folpet smanjit će i zarazu uzročnikom ranog botritisa. Kod osjetljivih sorata mogu se koristiti i specifični botriticidi.

 

U zaštiti od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) predlažemo primijeniti neki od fungicida: Dynali, Luna expirience, Revyona, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo extra, Stroby WG, Folicur EW 250, Domark 40 ME, Prosper, Colis SC, i sl.

 

Tijekom cvatnje nije dozvoljena primjena insekticida, a po završetku cvatnje planirajte suzbijanje ličinki američkog cvrčka koje trenutno nalazimo u vinogradima u najmlađim razvojnim stadijima.

 

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

  1. mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda proteklo je 9 dana, rane sorte završavaju sa cvatnjom dok kod sorata kasnijih epoha dozrijevanja ona još uvijek traje.

Glavno obilježje vremenskih uvjeta u prvoj polovini mjeseca svibnja su učestale padaline često s jakim pljuskovima lokalnog karaktera. Pregled rasporeda oborina na lokalitetima na kojima su smještene agroklimatske stanice:

 

Dubravica Sv.Jana Plešivica Vlaškovec Molvice Sesvete Dugo Selo Nespeš Križ
24.5.2024. 0 0 0 0,1 0 0 0 0,1 0,6
23.5.2024 0 14,8 3,1 4,1 1,2 15,2 1,2 1,8 2,9
22.5.2024. 0 3,5 18,5 21,1 8,6 1,3 4,2 1,3 15,8
21.5.2024. 14,1 6,2 16,3 26,3 14,5 2,7 3,8 6,5 21,5
20.5.2024. 0 0,4 0,1 0 0 0 0,1 0 0
19.5.2024. 1,5 0 0 0 0 0 0 0 0
18.5.2024. 0 0 0 0 0 0 0 0 0
17.5.2024. 12,7 4,9 3,5 4 6,5 3,7 2,4 3,1 4,7
16.5.2024. 6,9 0,6 0 1,4 2,4 1,4 2,3 2,6 0,7
15.5.2024. 0,3 0 0 0 0 0,2 0,1 0 0
UKUPNO 35 30,4 41,5 57 33,2 24,5 14,1 15,4 46,2

 

Bilježimo i porast temperature zraka čije se maksimalne vrijednosti u posljednjih nekoliko dana  kreću od 24-27 C , te povišenu relativnu  vlagu zraka čije se maksimalne vrijednosti kreću od 78-98 % . Opisani vremenski uvjeti pogoduju razvoju najvažnijih bolesti vinove loze plamenjače vinove loze  (Plasmopara viticola), čije smo simptome u vidu pjege s bijelom prevlakom (sporulacija) na naličju lista pronašli početkom tjedna (20.5). Prema prognoznim modelima povoljni uvjeti za sekundarne infekcije bili su 21., 22., 23., svibnja.

Napominjemo da se zbog  visoke relativne vlage zraka i dugog zadržavanje vlage na biljnim organima tijekom dana nakon sporulacije  može očekivati jače sekundarno širenje plamenjače, ali i  pepelnice vinove loze  (Erysiphe necator),  te sive plijesni (Botrytis cinerea). Prema prognoznim modelima  povoljni uvjeti za infekcije pepelnicom i sivom plijesni zabilježeni su u dane 17., 21., 23. i 24. svibnja.

Upućujemo vinogradare na oprez, redovite preglede nasada i redovito provođenje kemijskih mjera zaštite. Razmaci između tretmana ovise o odabiru sredstva za zaštitu bilja te količini oborina od posljednjeg  tretmana.

Prema prognozama sinoptičara nove oborine moguće su početkom narednog tjedna stoga je potrebno  pravovremeno obaviti zaštitu.

 

Za suzbijanje plamenjače preporučamo korištenje sistemičnih pripravaka: Forum star, Zorvec Vinabel, Folpan Gold, Actlet F, Orvego,  Momentum trio,  Magma Triple,  Fantic F, Orvego SC, Orondis,   Sphinx extra 685 WDG, Metomor F,  i dr..

Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) preporučujemo: Collis SC, Nativo WG, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC.

Pregledom vinograda na prisutnost ličinki američkog cvrčka (Scaphoideus titanus)  vektora zlatne žutice vinove loze (Grapevine Flavescence dorée, FD) utvrđen je  L1 razvojni stadij, te u ovom trenutku ne preporučamo primjenu insekticida za njegovo suzbijanje.

Prvo usmjereno suzbijanje ličinki američkog cvrčka treba obaviti kada vinova loza završi sa cvatnjom!

Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida  zbog zaštite pčela uporaba insekticida nije dozvoljena u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura!

Kod  primjene insekticida voditi računa da je cvatući pokrov u vinogradu pokošen zbog zaštite pčela i ostalih oprašivača te da se tretiranje obavlja u vrijeme kada pčele ne lete.

 

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/). Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida  NN 46/22 (članak 73) profesionalni korisnik sredstava za zaštitu bilja obavezan je voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i  račune za kupljene pesticide.

                                                                                                                 Aleksandra Radić dipl.ing

                                                                                                                 e-mail: aleksandra.radic@mps.hr

 

 

 

 

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

Oborine koje su pale proteklih dana pogodovati će razvoju uzročnika  monilijske paleži cvijeta i truleži ploda (Monilinia spp. ) šupljikavosti lista  ( Stigmina carpophila) , kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) i  narančaste pjegavosti ( Polystigma rubrum) na koštunjavim voćkama  u razvojnim stadijima otpadanja latica i rasta ploda . Prije najavljenih oborina uputno je provesti mjere usmjerene zaštite od navedenih uzročnika  jednim od registriranih i dozvoljenih pripravaka prema FIS-u:

Delan 700 WDG ( marelica,breskva, nektarina-šupljikavost , pjegavost lišća i sušenje pupova; trešnja- šupljikavost, kozičavost)

Captan WP 50(  koštićavo voće šupljikavost, narančasta pjegavost), Kastor( koštićavo voće šupljikavost, šljiva narančasta pjegavost)

Futura 50 WP-šljiva- narančasta pjegavost

Syllit 544 SC, Chromodin-trešnja, višnja-kozičavost

Luna experience-višnja- kozičavost lista

U voćnjacima pratiti pojavu lisnih uši vizualnim pregledom izboja ili vršnih dijelova grana voćaka. Ukoliko je potrebno primijeniti jedan od registriranih insekticida prema FIS-u: –

–             Mospilan  20 SP (trešnja, višnja, šljiva, breskva, nektarina)

–             Pirimor 50 WG ( višnja, breskva, šljiva)

–             Teppeki 500 WG (šljiva, breskva)

–             Movento ( breskva, nektarina, marelica, trešnja, šljiva )

Vremenske prilike pogoduju razvoju populacije crvenog voćnog pauka. Za suzbijanje primijeniti jedan od akaricida : http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Na feromonskim lovkama za praćenje  2. generacije  breskvinog savijača ( Cydia molesta), breskvinog moljca ( Anarsia lineatella)  bilježimo srednji intenzitet ulova . Suzbijanje je moguće jednim od pripravaka : Delegate 250EW ,Carpovirusine EVO 2, Dipel DF, Affirm opti, Affirm, Coragen 20 SC, i dr.

Prilikom primjene sredstava za zaštitu bilja voditi brigu o vremenu dozrijevanja i karenci pripravaka te shodno tome izabrati pripravke kraće karence .

Popis registriranih i dozvoljenih pripravaka nalazi se na poveznici Fitosanitarnog  informacijskog sustava  Ministarstva poljoprivrede  http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete ( u kasnim večernjim satima ) , voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestiti najbližu udrugu pčelara!

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

 e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Vinova loza  se nalazi u razvojnom stadiju intenzivnog  porasta listova i mladica, a oborine proteklih tjedana povoljno će utjecati razvoj uzročnika peronospore (Plasmopara viticola), pepelnice (Uncinula necator) te sive plijesni (Botrytis cinerea).

Za  usmjerenu zaštitu od navedenih uzročnika prednost dati pripravcima sistemičnog djelovanja , a za zaštitu od uzročnika sive pljesni ili botritisa nakon cvatnje uputno je primijeniti neki od botriticida  https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Kod planiranja mjera zaštite vinove loze u narednom periodu preporučujemo da razmak između prskanja ne prelaze 10 -12 dana. Prilikom odabira  pripravaka za zaštitu voditi računa o broju dozvoljenih tretiranja tijekom vegetacije te koristiti pripravke različitog mehanizma djelovanja.

Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima soje

Suzbijanje korova nakon nicanja soje moguće je provoditi slijedećim herbicidima:

  • Širokolisni korovi: Harmony SX, Basagran 480, Benta 480 SL, Bentarroz, Benta Super…
  • Širokolisni i neki uskolisni korovi: Pulsar 40, Corum, Saltus, …
  • Uskolisni korovi: Dipol, Fusilade Max, Fusilade forte, Leopard 5 EC, Graminis 05 EC, Pantera QT, Targa, Quick 5 EC, Wish Top, Secure, Agil 100 EC, Focus ultra, Select super, …

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, čuvati račune od kupljenih sredstava, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.agr.                

E-mail: mirta.k-bozuric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima kukuruza

Nakon trećeg lista kukuruza primjenjuju se herbicidi koji imaju dominantno djelovanje preko lista korova. Njihova djelotvornost ne ovisi o oborinama, a izbor se vrši ovisno o prisutnim korovima na parceli.

Jednogodišnji širokolisni korovi (ambrozija, loboda, štir, dvornici i dr.) najosjetljiviji su kada imaju 2-4 lista. Za njihovo suzbijanje mogu se koristiti herbicidi: Peak 75 WG, Harmony SX, Callisto 480 SC, Osorno 480, Maisotrione 100 SC, Onyx, Kideka, Mighty, Mesi, Temsa SC, Cornprotect, Barracuda,  Fraxion, Calaris 400 SC, …

Preparati Banvel 480 S, Kolo 480 S, Cash 480 SL, Motikan, Dimbo 480 SL, Kalimba, Oceal, Dicash, Mural, Callam, Lontrel 300, Clap 300 SL, Boss, Lontrel 600, Cliophar 600 SL, Lontrel 72, Starane 250, Starane Forte, Pluss, Tomigan 250 EC, Fluxyr 200 EC, Hurler, Starline, Vega, Minstrel 20 EC, Keynyl, Nitide, Flurostar Forte, Casper 55 WG, Mustang, Deherban A Extra, Dicopur Top 464 SL i dr. osim jednogodišnjih suzbijaju i višegodišnje širokolisne korove (slak, osjak, …).

Za suzbijanje travnih korova (koštan, muhari, svračica, proso, sirak, pirika i dr.) primjenjuju se sredstva Motivell, Motivell extra 6 OD, Victus OD, Nicogan 40 OD, Astral 40 OD, Nicosh, Nico 4 SC, Talon, Nic 4 OD, Talisman, Innovate 240 SC, Marvel, Milagro, Stretch, Tarot 25 DF, Plaza, Trawell, Magnum, Rincon 25 SG, Equip  i dr. U slučaju jake zakorovljenosti ili dugog razvučenog nicanja korova predlažemo razdijeljenu dvokratnu primjenu.

Ukoliko su prisutni travni i širokolisni korovi potrebno je kombinirati pojedina sredstva ili koristiti već gotove tvorničke kombinacije kao npr. Principal Pluss 66,5 WG, Rindi WG, Cyntel 51 WG, Elumis, Task 64 WG, Monsoon Active, Capreno, Spandis, Nikita, Laudis, Laudis WG, Milagro Plus i dr.

 Radi povećanja prianjanja sredstva za biljku potrebno je dodati neki od odgovarajućih okvašivača.

O problematici rezistentnosti korova na herbicide (osobito divljeg sirka na djelatnu tvar nikosulfuron), možete pročitati na stranici: https://rezistentnost-szb.hr/korovi/

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, čuvati račune od kupljenih sredstava, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.agr.                

E-mail: mirta.k-bozuric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest maslinarima

Masline su uglavnom prošle stadij cvatnje, dapače na otočkim pozicijama i uz priobalje su već u stadiju stvaranja mladog ploda veličine cca 4 – 5 mm. Isto tako valja reći, kako se lovi druga generacija štetnika maslinina moljca  (Prays oleae) . Zasad se na svim pozicijama lovi ispod  kritičnog broja, osim na otocima gdje dobivamo informacije o nešto jačem intenzitetu populacije. Stoga, pogotovo u maslinicima na otocima kao i onima s nešto slabijim potencijalom rodnosti preporučujemo zaštitu protiv spomenutog nametnika.

uporabom jednog od dozvoljenih sredstava: DELEGATE 250 WG ili DECIS 2,5 EC  ili neki drugi prema  Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Prikupljanje ambalažnog otpada SZB 2024. za našu županiju provesti će se kako slijedi:

07.06.2024.

Kod Poljoljekarne Klarići 60 Stankovci 09.00 – 11.00

 

14.06.2024.

Parking kod velikog nogometnog igrališta Ulica Josipa bana Jelačića 11 Poličnik 10.00 – 12.00

 

16.08.2024.

Maslinik OPG Ivan Atelj 200 m južno od rampe za utovar grožđa,            Parcela Vickouša Zagrad, Nadin 08.00 – 10.00

  

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.         

E – mail: Ivan.Simicevic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Nasadi vinograda su, ovisno o poziciji i sortimentu u stadiju početne cvatnje, pune cvatnje ili završne. Valja napomenuti, kako nije dobro vršiti nikakve tretmane sa sredstvima za zaštitu bilja u navedenim stadijima zbog ometanja same oplodnje. Isto tako valja znati, kako nakon oplodnje prijeti velika opasnost od podmukle bolesti vinove loze pepelnice ili luga

 (Uncinula necator). Javlja se naglo i u kraćem periodu (dan – dva) može pričiniti ogromne štete. Zbog toga, a nakon završene cvatnje, obvezno preporučujemo provedbu zaštitnih mjera protiv spomenute bolesti s jednim od sistemičnih pripravaka, koji će i nakon tretmana zaštititi novoizrasli porast loze. To primjerice može biti FOLICUR EW 250 ili VIVANDO ili neki drugi prema Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Isto tako, ako planirate kultivaciju nasada (uništavanje korova), tu radnju valja uvijek izvršiti nakon provedene zaštite, jer se navedenom agrotehničkom mjerom znatno podiže postotak relativne vlage zraka u zoni grozda, te na taj način dolazi do ranijih i bržih infekcija uzročnikom bolesti pepelnice ili luga.

Ako bi kroz naredno vrijeme došlo i do padalina, onda valja vršiti kombiniranu zaštitu i protiv bolesti peronospore ili plamenjače.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Prikupljanje ambalažnog otpada SZB 2024. za našu županiju provesti će se kako slijedi:

07.06.2024.

Kod Poljoljekarne Klarići 60 Stankovci 09.00 – 11.00

 

14.06.2024.

Parking kod velikog nogometnog igrališta Ulica Josipa bana Jelačića 11 Poličnik 10.00 – 12.00

 

16.08.2024.

Maslinik OPG Ivan Atelj 200 m južno od rampe za utovar grožđa,            Parcela Vickouša Zagrad, Nadin 08.00 – 10.00

 

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.         

E – mail: Ivan.Simicevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis