Održana demonstracijska aktivnost „Korištenje digitalnog sustava praćenja bolesti i štetnika-eMotrenje“ u Svetom Iliji

Savjetnici Ministarstva poljoprivrede u nazočnosti državnog tajnika Zdravka Tušeka, održali su u petak, 16. lipnja 2023. godine, demonstracijsku aktivnost pod nazivom “Korištenje digitalnog sustava praćanja bolesti i štetnika – eMotrenje”.

Državni tajnik Tušek naglasio je da će kroz ovaj sustav poljoprivrednici moći unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, optimizirat će se provođenje agrotehničkih operacija, smanjit će se korištenje zaštitnih sredstava kroz određivanje najpogodnijih sredstava za zaštitu bilja i rokova za primjenu, čime se štedi na inputima te čuva okoliš i razvija održiva poljoprivreda.

Kroz demonstracijsku aktivnost poljoprivredni proizvođači su upoznati s mogućnostima i načinom korištenja novog digitalnog sustava “eMotrenje” koji razvija Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Sustav će se koristiti u savjetodavnom radu kao pomoć savjetnicima, ali i poljoprivrednicima u donošenju pravovremenih odluka o primjeni odgovarajućih agrotehničkih operacija u poljoprivrednim proizvodnjama.

Sustav koristi razne senzore razmještene po nasadima u glavnim grupama poljoprivrednih proizvodnji u svakoj županiji (ratarstvo, voćarstvo i vinarstvo). Senzori uključuju kameru za praćenje razvoja fenofaza poljoprivrednih kultura, elektronsku lovku za kontrolu i praćenje populacije štetnika te agroklimatološku stanicu, a tijekom demostracijske aktivnosti poljoprivrednicima je prikazan princip rada svih prethodno navedenih senzora i pripadajućeg programskog sučelja. Cilj DA je upoznati poljoprivrednike s važnosti praćenja razvoja fenofaza kod biljaka, ali i agroklimatoloških uvjeta kako bi mogli pravovremeno suzbijati štetnike i bolesti.

Pripremi za ispis