SAVJETI

Podloge, sorte i sustavi uzgoja bajama

Podloge, sorte i sustavi uzgoja bajama

U mediteranskom području postoje vrlo dobri uvjeti za uzgoj bajama, a na tržištu domaćeg gotovo da nema. Veseli povećani interes za sadnjom ove voćne vrste posljednje vrijeme.

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi stvaraju svoju mikroklimu. Također smanjuju stvaranje smoga i apsorbiraju teške metale iz atmosphere. Posljedica stvaranja živućih zidova je stvaranje zelenih prostora u gradovima, gdje je nemoguće izgraditi “normalnu” zelenu oazu.

Zašto je potrebno obavezno ukloniti staro lišće jagode nakon berbe

Zašto je potrebno obavezno ukloniti staro lišće jagode nakon berbe

Ovdje posebno skrećem pažnju na one površine na kojima se jagoda kultivira već nekoliko godina uzastopce, da se obrati pozornost na bolesti korijena i korijenovog vrata, posebno ako se radi o teškim tlima s visokim nivoom podzemnih voda. Obavezno prije zime ići fertirigacijom s nekim fungicidom koji je efikasan za spomenute bolesti.

Lovor višnja

Lovor višnja

Lovor višnja (Prunus laurocerasus) je zimzeleni grm, koji se odlikuje zelenim, kožastim i sjajnim listovima. Sadi se kao ukrasni grm, pojedinačno ili u skupinama ili kao živa ograda u privatnim vrtovima i parkovima. Ova biljka je brzorastuća, za deset godina može doseći i do 5 m visine.

Gospodarenje tlom nakon žetve strnih žitarica

Gospodarenje tlom nakon žetve strnih žitarica

Po završetku žetve strnih žitarica, ali i uljane repice, ne prestaje briga o požetim površinama - strništima. Ne smije se dogoditi da nakon žetve „zaboravimo“ na strništa do jeseni ili zimske brazde.

Napajanje pčela

Napajanje pčela

Količina vode u pčelinjoj zajednici vrlo malo varira te je potrebno svaki gubitak vode koji nastaje disanjem ili izlučivanjem probavljene hrane, stalno nadoknađivati.

Zašto je obavezna ljetna rezidba trešanja?

Zašto je obavezna ljetna rezidba trešanja?

Cilj ljetne rezidbe je postizanje prozračne krošnje kako bi sunce prodrlo do centralne provodnice i time se omogućilo odrvenjavanje jednogodišnjih izboja koji se nalaze duboko u krošnji.

Najbolje biljke za žive ograde

Najbolje biljke za žive ograde

Žive ograde veoma su dekorativan element krajolika i dvorišta privatnih posjeda. Mogu biti u više boja, niske, visoke, oblikovane ili puštene da prirodno izrastu.

Uzgoj orhideja

Uzgoj orhideja

Porodica orhideja (Orhideaceae) je druga najveća porodica u biljnom svijetu koja broji oko 700 rodova s oko 20 000 vrsta. U Hrvatskoj raste samoniklo oko 30 rodova s više od 100 vrsta koje su više zastupljene u primorju nego u kopnenim područjima i sve su zakonom zaštićene.

Brzo sušenje masline (<I>Xylella fastidiosa</i>)

Brzo sušenje masline (Xylella fastidiosa)

Xylella fastidiosa (Wells et al.) jedna je od najopasnijih biljnih bakterija koja uzrokuje različite bolesiti sa ogromnim ekonomskim utjecajem na poljoprivredu.

Vrijeme je za sadnju jagoda

Vrijeme je za sadnju jagoda

Sezona je sadnje jagoda za intenzivnu proizvodnju iz frigo (smrznutih) sadnica. Frigo sadnice nakon vađenja iz hlađenog skladišta (na temp. -2 °C) treba najprije polagano odmrznuti, zatim navlažiti i u što kraćem vremenskom periodu posaditi.

Visoke temperature i njihov utjecaj na višegodišnje nasade

Visoke temperature i njihov utjecaj na višegodišnje nasade

Naši meteorolozi su u svibnju objavili dugoročne prognoze u kojima predviđaju prilično veliku vjerojatnost za natprosječno visoke temperature zraka te da nas čeka dugo, vruće, zagušljivo, sušno, štoviše, nepodnošljivo ljeto.

Ponovno jak napad kukuruzne zlatice

Ponovno jak napad kukuruzne zlatice

Poljoprivredni proizvođači na području Podravine i Međimurja ponovno su zatečeni brojnošću populacije i štetama koje uzrokuje kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera virgifera). Vrlo velika populacija odraslih oblika kukuruzne zlatice ovih se dana hrani listovima kukuruza te svilom i polenom.

Sačuvajte svoje palme

Sačuvajte svoje palme

Palmin drvotoč (Paysandisia archon) i crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) jedni su od najvažnijih štetnika na palmama, jer njihov napad uzrokuje potpuno propadanje biljke domaćina.

Suzbijanje puževa u povrtnjaku

Suzbijanje puževa u povrtnjaku

Najčešće štete u vrtu nastaju od puževa golaća a osobito od crvenog puža golaća (Arion rufus), španjolskog puža golaća (Arion lusitanicus), malog sivog golaća (Deroceras reticulatum) i dr.

Tajni život meduza

Tajni život meduza

U slučaju susreta s meduzom koja žari potrebno je pažljivo otresti životinju te skinuti lovke koje su se možda zalijepile za kožu.

Palež na listu povrća

Palež na listu povrća

U svibnju su se na povrtnim kulturama u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju počeli uočavati poremećaji na listovima, koji nisu bolesti i nedostaci hranjiva.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr