SAVJETI

Crtica o šipku

Crtica o šipku

U nasadima šipka tijekom kolovoza zamijećena je potpuna ili djelomična defolijacija nasada. Uzrok tome je gljivično oboljenje - hrđa ruže (Phragmidium mucronatum).

Maslinina muha - <i>Bactrocera oleae</i> Gmel.

Maslinina muha - Bactrocera oleae Gmel.

Maslinina muha - Bactrocera oleae u Hrvatskoj je prisutna na svim područjima uzgoja masline i kao takva zauzima visoko mjesto na listi njezinih štetnika.

Preporuke za spremanje kukuruzne silaže

Preporuke za spremanje kukuruzne silaže

U intenzivnoj proizvodnji mlijeka i hranidbi tovne junadi kukuruzna silaža je dragocjena krma. To je najjeftinije voluminozno energetsko krmivo za preživače koje se vrlo jednostavno proizvodi i skladišti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

<i>Drosophila suzukii</i> ili octena mušica ploda

Drosophila suzukii ili octena mušica ploda

Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) jedan je od najvažnijih invazivnih štetnika na voću i grožđu. U voćarstvu su joj glavni domaćini jagodičasto voće (maline, jagode, kupine i dr.). Pored jagodičastog napada i koštićavo voće, trešnju, šljivu, breskvu, a napada i vinovu lozu.

Gnojidba travnjaka

Gnojidba travnjaka

Rast svih organizama ograničen je količinom pristupačnih hranjiva. Biljke nisu izuzetak. Dakle za određeni, planirani rast i razvoj (prinos) treba osigurati odgovarajuću količinu biljnih hranjiva u tlu.

Erwinia amylovora – Bakterijska palež

Erwinia amylovora – Bakterijska palež

Erwinia amylovora ili bakterijska palež vrlo je opasna bakterijska bolest koju najčešće nalazimo na kruškama i jabukama. Osim na ove dvije vrste, bolest se javlja na preko 160 biljnih vrsta pa ju tako možemo naći i na dunji, oskoruši, glogu te na nekim koštičavim i ukrasnim vrstama.

Pupavice ili rudbekije

Pupavice ili rudbekije

Pupavica (Rudbeckia) je rod iz porodice glavočika (Asteraceae) koji ima oko 25 jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta. U našim vrtovima su najčešće trajnice: R. fulgida, R. laciniata, R. nitida i R. maxima i jednogodišnje pupavice, lat. R. hirta i R. bicolor.

Uzgoj paprike rog na otvorenom

Uzgoj paprike rog na otvorenom

Nikad se ne bere nakon kiše, jer su tada plodovi vlažni pa tako brzo pljesnive i trunu. Pri berbi treba biti oprezan, grane su dosta krhke i lomljive te je stoga najbolje brati škarama.

Razmnožavanje ukrasnog grmlja reznicama

Razmnožavanje ukrasnog grmlja reznicama

Većina ukrasnih grmova i drveća mogu se uzgajati generativno iz sjemena. Takav način uzgoja je dosta spor, a često je i sjeme nekog ukrasnog grmlja slabo klijavo, a i može se desiti da nova biljka uzgojena na ovaj način nema poželjne osobine matične biljke od koje je potekla.

Pašnjak ljeti

Pašnjak ljeti

U proizvodnji mlijeka, mesa i vlakana na pašnjacima, stočari moraju mudro upravljati pašnjačkim površinama u prostoru i vremenu. Pašnjaci bi trebali biti velike solarne ploče, dobro opskrbljene vodom i hranjivim tvarima.

Krijesnice

Krijesnice

Poznavanje životnog ciklusa korisnih kukaca može pomoći u njihovu očuvanju. Očuvanjem samo jedne korisne vrste bez očuvanja drugih u biološkom lancu ne postiže se mnogo. Želimo li postići uspjeh, potrebno je pored ostalih vrsta upoznati i kukce.

Preporuka za sušu

Preporuka za sušu

Na području Dalmatinske zagore osjeća se nedostatak oborina. Kod starijih nasada manje, ali kod novih nasada vinograda, maslinika i voćnjaka je potreba za zalijevanjem nužna.

Važnost i učinak zelene gnojidbe u poljoprivrednoj proizvodnji

Važnost i učinak zelene gnojidbe u poljoprivrednoj proizvodnji

Prema načelima višestruke sukladnosti obaveza poljoprivrednih proizvođača je strogo poštivanje zahtjeva zaštite okoliša, zdravstvenog stanja ljudi, životinja i biljaka uz održavanje poljoprivrednog zemljišta u dobrom poljoprivrednom i okolišnom stanju.

Podloge, sorte i sustavi uzgoja bajama

Podloge, sorte i sustavi uzgoja bajama

U mediteranskom području postoje vrlo dobri uvjeti za uzgoj bajama, a na tržištu domaćeg gotovo da nema. Veseli povećani interes za sadnjom ove voćne vrste posljednje vrijeme.

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi stvaraju svoju mikroklimu. Također smanjuju stvaranje smoga i apsorbiraju teške metale iz atmosphere. Posljedica stvaranja živućih zidova je stvaranje zelenih prostora u gradovima, gdje je nemoguće izgraditi “normalnu” zelenu oazu.

Zašto je potrebno obavezno ukloniti staro lišće jagode nakon berbe

Zašto je potrebno obavezno ukloniti staro lišće jagode nakon berbe

Ovdje posebno skrećem pažnju na one površine na kojima se jagoda kultivira već nekoliko godina uzastopce, da se obrati pozornost na bolesti korijena i korijenovog vrata, posebno ako se radi o teškim tlima s visokim nivoom podzemnih voda. Obavezno prije zime ići fertirigacijom s nekim fungicidom koji je efikasan za spomenute bolesti.

Lovor višnja

Lovor višnja

Lovor višnja (Prunus laurocerasus) je zimzeleni grm, koji se odlikuje zelenim, kožastim i sjajnim listovima. Sadi se kao ukrasni grm, pojedinačno ili u skupinama ili kao živa ograda u privatnim vrtovima i parkovima. Ova biljka je brzorastuća, za deset godina može doseći i do 5 m visine.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr