SAVJETI

Gnojidba travnjaka

Gnojidba travnjaka

Rast svih organizama ograničen je količinom pristupačnih hranjiva. Biljke nisu izuzetak. Dakle za određeni, planirani rast i razvoj (prinos) treba osigurati odgovarajuću količinu biljnih hranjiva u tlu.

Erwinia amylovora – Bakterijska palež

Erwinia amylovora – Bakterijska palež

Erwinia amylovora ili bakterijska palež vrlo je opasna bakterijska bolest koju najčešće nalazimo na kruškama i jabukama. Osim na ove dvije vrste, bolest se javlja na preko 160 biljnih vrsta pa ju tako možemo naći i na dunji, oskoruši, glogu te na nekim koštičavim i ukrasnim vrstama.

Pupavice ili rudbekije

Pupavice ili rudbekije

Pupavica (Rudbeckia) je rod iz porodice glavočika (Asteraceae) koji ima oko 25 jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta. U našim vrtovima su najčešće trajnice: R. fulgida, R. laciniata, R. nitida i R. maxima i jednogodišnje pupavice, lat. R. hirta i R. bicolor.

Uzgoj paprike rog na otvorenom

Uzgoj paprike rog na otvorenom

Nikad se ne bere nakon kiše, jer su tada plodovi vlažni pa tako brzo pljesnive i trunu. Pri berbi treba biti oprezan, grane su dosta krhke i lomljive te je stoga najbolje brati škarama.

Razmnožavanje ukrasnog grmlja reznicama

Razmnožavanje ukrasnog grmlja reznicama

Većina ukrasnih grmova i drveća mogu se uzgajati generativno iz sjemena. Takav način uzgoja je dosta spor, a često je i sjeme nekog ukrasnog grmlja slabo klijavo, a i može se desiti da nova biljka uzgojena na ovaj način nema poželjne osobine matične biljke od koje je potekla.

Pašnjak ljeti

Pašnjak ljeti

U proizvodnji mlijeka, mesa i vlakana na pašnjacima, stočari moraju mudro upravljati pašnjačkim površinama u prostoru i vremenu. Pašnjaci bi trebali biti velike solarne ploče, dobro opskrbljene vodom i hranjivim tvarima.

Krijesnice

Krijesnice

Poznavanje životnog ciklusa korisnih kukaca može pomoći u njihovu očuvanju. Očuvanjem samo jedne korisne vrste bez očuvanja drugih u biološkom lancu ne postiže se mnogo. Želimo li postići uspjeh, potrebno je pored ostalih vrsta upoznati i kukce.

Preporuka za sušu

Preporuka za sušu

Na području Dalmatinske zagore osjeća se nedostatak oborina. Kod starijih nasada manje, ali kod novih nasada vinograda, maslinika i voćnjaka je potreba za zalijevanjem nužna.

Važnost i učinak zelene gnojidbe u poljoprivrednoj proizvodnji

Važnost i učinak zelene gnojidbe u poljoprivrednoj proizvodnji

Prema načelima višestruke sukladnosti obaveza poljoprivrednih proizvođača je strogo poštivanje zahtjeva zaštite okoliša, zdravstvenog stanja ljudi, životinja i biljaka uz održavanje poljoprivrednog zemljišta u dobrom poljoprivrednom i okolišnom stanju.

Podloge, sorte i sustavi uzgoja bajama

Podloge, sorte i sustavi uzgoja bajama

U mediteranskom području postoje vrlo dobri uvjeti za uzgoj bajama, a na tržištu domaćeg gotovo da nema. Veseli povećani interes za sadnjom ove voćne vrste posljednje vrijeme.

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi stvaraju svoju mikroklimu. Također smanjuju stvaranje smoga i apsorbiraju teške metale iz atmosphere. Posljedica stvaranja živućih zidova je stvaranje zelenih prostora u gradovima, gdje je nemoguće izgraditi “normalnu” zelenu oazu.

Zašto je potrebno obavezno ukloniti staro lišće jagode nakon berbe

Zašto je potrebno obavezno ukloniti staro lišće jagode nakon berbe

Ovdje posebno skrećem pažnju na one površine na kojima se jagoda kultivira već nekoliko godina uzastopce, da se obrati pozornost na bolesti korijena i korijenovog vrata, posebno ako se radi o teškim tlima s visokim nivoom podzemnih voda. Obavezno prije zime ići fertirigacijom s nekim fungicidom koji je efikasan za spomenute bolesti.

Lovor višnja

Lovor višnja

Lovor višnja (Prunus laurocerasus) je zimzeleni grm, koji se odlikuje zelenim, kožastim i sjajnim listovima. Sadi se kao ukrasni grm, pojedinačno ili u skupinama ili kao živa ograda u privatnim vrtovima i parkovima. Ova biljka je brzorastuća, za deset godina može doseći i do 5 m visine.

Gospodarenje tlom nakon žetve strnih žitarica

Gospodarenje tlom nakon žetve strnih žitarica

Po završetku žetve strnih žitarica, ali i uljane repice, ne prestaje briga o požetim površinama - strništima. Ne smije se dogoditi da nakon žetve „zaboravimo“ na strništa do jeseni ili zimske brazde.

Napajanje pčela

Napajanje pčela

Količina vode u pčelinjoj zajednici vrlo malo varira te je potrebno svaki gubitak vode koji nastaje disanjem ili izlučivanjem probavljene hrane, stalno nadoknađivati.

Zašto je obavezna ljetna rezidba trešanja?

Zašto je obavezna ljetna rezidba trešanja?

Cilj ljetne rezidbe je postizanje prozračne krošnje kako bi sunce prodrlo do centralne provodnice i time se omogućilo odrvenjavanje jednogodišnjih izboja koji se nalaze duboko u krošnji.

Najbolje biljke za žive ograde

Najbolje biljke za žive ograde

Žive ograde veoma su dekorativan element krajolika i dvorišta privatnih posjeda. Mogu biti u više boja, niske, visoke, oblikovane ili puštene da prirodno izrastu.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Savjetodavna služba
Savska cesta 41
(PT Zagrepčanka - Anex)
10000 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr