Tvrtka FZ Organic Food

Na ovaj način štede vrijeme i novac. Tržištu nude više od 300 ekoloških proizvoda, koji se prodaju u 26 zemalja. Imaju 11 – 20 uposlenih. Ovo je dobar primjer udruživanja proizvođača.

y1.jpgy2.jpgy3.jpgy4.jpg

Tvrtka „FZ Organic Food“ osnovana je 1983. kada su izgrađeni objekti za proizvodnju i dozrijevanje ekološkog sira poznatog pod imenom „Frysläner“. Naime, proizvođači na svojim gospodarstvima proizvode ekološki sir koji 14-ti dan dopremaju u „FZ Organic Food“, prostor za skrb i dozrijevanje sira. Proizvodi se kravlji, kozji i ovčji ekološki sir. Osim različitih vrsta standardnog sira proizvode se i specijalni sirevi, najpoznatiji je Bleu de Wolvega.

 f1.jpg

Prije godinu dana na istom mjestu otvoren je obiteljski pogon za proizvodnju ekološkog čipsa, te grickalica tvrtke „Tra´fo“. Ekološki krumpir se pere, reže i prži na tradicionalan način u hladno prešanom ulju suncokreta iz ekološkog uzgoja i uz dodatak začina pakira u vrećice. Proizvodi „Tra´fo“ poznati su tržištu od prije jer je krumpir prerađivan uslužno u pogonu druge tvrtke.
f2.jpg
Pri proizvodnji ekološke marmelade već pripremljeno voće se doprema u Wolvegu, pasterizira, puni u staklenke te plasira na tržište za tvrtku BioNova. Osim marmelade proizvode majonezu i druge proizvode.
f3.jpg
 
U samoj tvornici slikanje nije bilo dozvoljeno, te su ovdje prikazane slike preuzete s stranice www.fzorganicfood.com
Nastavak izvješća sa studijskog putovanja slijedi.
HZPSS, Ured ravnatelja
mr. sc. Marija Ševar
Načelnica odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
Pripremi za ispis