Stručno studijsko putovanje za voćare u Austriju

Slika 1. Mladi poljoprivrednici u muzeju jabuka “Haus des Apfels”(„Kuća jabuka“)

Stručno studijsko putovanje organizirano je na način da su se po vrlo gustom i preciznom programu obilazila poljoprivredna gospodarstva u austrijskoj pokrajini Steiermark (Štajerska). Prilikom posjeta poljoprivrednih gospodarstava domaćini su prezentirali svoja gospodarstva, kao i način rada i poslovanja na njima te pripremili kušanje proizvoda i prerađevina, koje proizvode na svojim gospodstvima.

Slika 2. Kušanje proizvoda na imanju “Biohof Schloffer”, foto: Ana Pekić Topolko

Razgovori između austrijskih i hrvatskih poljoprivrednika odvijali su se kao razmjena iskustava iz proizvodnje i uspoređivanje problema i poteškoća u radu u poljoprivredi. Posjećena gospodarstva se bave uglavnom ekološkom proizvodnjom i na tržište prodaju svoje proizvode u svježem stanju na kućnom pragu, ali dio prodaju i u specijaliziranim trgovinama za prodaju proizvoda proizvedenih u njihovoj okolici. Svoju ponudu šire i prerađevinama, koje daju dodatnu vrijednost proizvodu. Posjećen je seoski dućan u gradiću Pöllau, koji postoji preko 25 godina i u vlasništvu je 30-ak lokalnih poljoprivrednika. Prodaju baziraju na kratkim opskrbnim lancima, a oni predstavljaju model prodaje proizvoda, koji nema posrednike u prodajnom lancu te su kupac i proizvođač u direktnom kontaktu, gdje se odnos temelji na transparentnom radu te povjerenju između kupaca i potrošača.

Takvom prodajom proizvođač dobiva korektnu maloprodajnu cijenu za svoje proizvode, a kupac kupuje svježe, sezonske proizvode proizvedene u svom okruženju (lokalno) te poznaje proizvođača i njegov rad na gospodarstvu.

Slika 3. Posjeta i kupovina u lokalnoj trgovini s poljoprivrednim proizvodima, Bauernladen u Pöllau (http://bauernladen.gutes.at/bauernladen-poellau.html#.W8nhvjSFOUk)

U grupi posjetitelja bila je i mlada hrvatska poljoprivrednica Valentina Hažić, koja ima direktna iskustva s takvim načinom prodaje kod nas u Hrvatskoj, jer je u Međimurju, kako kaže Valentina, nedavno službeno uspostavljen model suradnje poljoprivrednih proizvođača “Najbolje ‘z Međimurja“, gdje su se udružili proizvođači na način da se suradnja između samih proizvođača odvija na više razina, od zajedničkog naručivanja ambalaže, zajedničke dostave i korištenja postojeće infrastrukture (skladišta, dostavnih vozila i sl.) pa do buduće uspostave Food huba, koji će biti centralno mjesto za distribuciju proizvoda. Za nju je taj studijski posjet bio nadogradnja postojećeg znanja, kao i uvid u nove mogućnosti rada i pristupa lokalnom tržištu.

Vrlo važno je naglasiti da je posjećena i Steirerfrucht Betriebs GmbH (tvrtka u vlasništvu proizvođačke organizacije  OPST – Obst Partner Steiermark), gdje su sudionici putovanja obilaskom sortirnice, pakirnice i skladišta u sklopu hladnjače i u razgovoru s predstavnikom tvrtke dobili informacije o funkcioniranju proizvođačke organizacije u Austriji.

Slika 4. Pakirnica unutar Steirerfrucht Betriebs GmbH

Zadnji dan posjete upoznali su gosp. Andreas Fischerauer  i jedan od najmodernijih centara prerade sirovina u ocat, gdje se proizvodi veliki broj različitog octa od raznovrsnog voća, različitih ukusa i stilova, a također su upoznati i s proizvodnjom delikatesnih senfova.

Slika 5. Bačve s octom

Slika 6. Gosp. Andreas Fischerauer  i Ana Pekić Topolko, mag., asistentica atašea Saveznog ministarstva održivosti i turizma pri Veleposlanstvu Republike Austrije

Studijsko putovanje nastavilo se obilaskom uljare Kremsner i muzeja bučinog ulja, gdje su prisutni upoznali proces proizvodnje bučinog ulja, a ujedno i degustirali ulje i bučine sjemenke s različitim okusima (bijelom i crnom čokoladom, cimetom, vanilijom….).

Slika 7. Bučine sjemenke različitih okusa

Slika 8. Faze u preradi bučinih sjemenki u ulje, foto: Aleksandra Gečević

Prije samog odlaska u Hrvatsku posjećena je i regionalna vinoteka, umjetnički projekt, muzej štajerske proizvodnje hrane – Genußregal, koji je sve iznenadio i oduševio konceptom naglaska svih značajnih posebnosti pokrajine Steiermark (Štajerske).

Na kraju važno je naglasiti da su se ovim putovanjem, osim obilaska i upoznavanja pokrajine Steiermark (Štajerske) u Austriji, hrvatski mladi poljoprivrednici s predstavnicom HUMP Agro, Ines Dundović, povezali i razmijenili svoja iskustva o poljoprivredi s predstavnikom austrijskog Udruženja mladih poljoprivrednika, gosp. Leonhard Madl.

Slika 9. Predstavnica HUMP Agro Ines Dundović s predstavnikom austrijskog Udruženja mladih poljoprivrednika Leonhard Madl, foto: Ana Pekić Topolko

Slika 10. Ulaz u regionalnu vinoteku, umjetnički projekt Muzej štajerske proizvodnje hrane – Genußregal

Tako organizirana studijska putovanja vrlo su poučna, kako za naše mlade poljoprivrednike, tako i za nešto starije i iskusnije predstavnike Hrvatske voćarske zajednice, Udruge voćara Požeško-slavonske županije „Šljivari“, „Dar Bilogore“ – udruge voćara Grada Bjelovara te Klastera slavonska jabuka, jer ne samo da su upoznali i razmijenili iskustva s austrijskim kolegama, nego su se tijekom putovanja izmjenjivala i komentirala iskustva naših poljoprivrednika i naravno, planirale moguće buduće suradnje.

 mr.sc. Katarina Poljak Laušić, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis