Potpisan Sporazum između Agencije za poticanje razvoja poljoprivrede Makedonije i Savjetodavne službe Hrvatske

Prilikom posjeta ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek i direktor Agencije Zoran Stojčevski potpisali su obnovljeni Sporazum o suradnji, te su dogovorene konkretne aktivnosti međusobne suradnje s ciljem koordiniranja zajedničkih aktivnosti i međusobne pomoći za unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja u Republici Makedoniji i Republici Hrvatskoj, razmjene znanja i iskustava u području organiziranja, financiranja i djelovanja Agencije i Službe, te partnerstva u projektima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi konkretni korak u aktivnostima vezan je uz tehničku podršku naše Službe Agenciji u vidu obuke i edukacije makedonskih savjetodavaca u specijalizaciji prerade mlijeka koja je namijenjena malim poljoprivrednim gospodarstvima u cilju razvoja prerade vlastitog mlijeka radi stvaranja dodatne vrijednosti njihove proizvodnje, a koja za sada u Makedoniji ne postoji. U te aktivnosti uključit će se tim radne grupe za sirarstvo Savjetodavne službe.

Neke od aktivnosti koje su usuglašene Sporazumom o suradnji su stalna i redovita razmjena informacija iz područja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, razmjena znanja i iskustava iz područja organiziranja, financiranja i djelovanja Agencije i Službe, planiranja, prijave i provedbe međunarodnih projekata od interesa za obje strane, promicanje značaja ruralnog razvoja, razvoj savjetodavnih sadržaja, alata i metoda savjetovanja poljoprivrednika i šumoposjednika, planiranje i provedba usavršavanja i osposobljavanja savjetodavaca, testiranje i uvođenje inovacija u savjetodavni rad, intenzivna suradnja u okviru međunarodnih asocijacija srodnih institucija (SEASN, EUFRAS, IALB), razmjena stručnih publikacija i materijala iz područja savjetovanja, planiranje i organizacija stručnih radionica, okruglih stolova i skupova iz područja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, provedba programa osposobljavanja poljoprivrednih proizvođača i šumoposjednika, razmjena mladih savjetnika kod obavljanja stručne prakse uz mentorstvo savjetnika, te provedba drugih aktivnosti o kojima se strane sporazuma dogovore.

U Ministarstvu poljoprivrede Republike Makedonije održan je radni sastanak sa zamjenikom ministra Vlaste Dimković u Skopju. Slijedeći dan je u prostorijama Agencije u Bitoli predstavljen  rad Agencije i Savjetodavne službe. Prezentacijama naših djelatnika o provođenju  mjera ruralnog razvoja u Hrvatskoj, načinu razvoja sirarstva na malim poljoprivrednim gospodarstvima, kao i o stanju u vinogradarstvu i vinarstvu Republike Hrvatske približili smo makedonskim kolegama naš rad.

Nakon predstavljanja i potpisivanja Sporazuma održana je tiskovna konferencija. Zatim je uslijedio odlazak na Tehničko-biotehnološki fakultet u Bitoli gdje je također održan radni sastanak na kojem je dogovorena međusobna suradnja na razvoju sirarstva malih poljoprivrednih gospodarstava. Dio poljoprivredne proizvodnje Makedonije upoznali smo obilaskom 2 mliječne farme, mljekare u kojoj se proizvode autohtoni makedonski sirevi, 2 vinarije i Hidrobiološkog  zavoda gdje smo upoznati s njihovim radom na uzgoju autohtone jezerske pastrve kojom poribljavaju Ohridsko jezero.

Marija Milašin, dipl. ing. agr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis