Uspjeh poljoprivrednih savjetodavaca

Uspjeh poljoprivrednih savjetodavaca

U Zavodu za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora pokrajine Baden- Württemberg u Schwäbisch Gmündu predstavnica Ministarstva poljoprivrede uručila je 19. siječnja 2018. godine trinaest CECRA certifikata polaznicima tečaja za trenere iz osam europskih država. Među polaznicima koji su uspješno završili ovaj jednogodišnji tečaj bili su i djelatnici Savjetodavne službe Kristijan Jelaković i Aleksandar Horvatić.

Što je CECRA?

Certificate for European Consultants in Rural Areas (CECRA certfikat) predstavlja modularni program metodičkog usavršavanja poljoprivrednih savjetnika i konzultanta u ruralnom prostoru. Program usavršavanja obuhvaća minimalno pet modula, dva obavezna i tri izborna modula metodičkih vještina savjetovanja. Modularni CECRA program trenutno sadrži 17 modula.

1. Moj profil savjetodavca 10. Promocija savjetodavnog rada
2. Komunikacija i odnosi u savjetodavnom radu 11. Organizacija događaja
3. Timski rad i vođenje tima 12. Savjetovanje i podrška grupama
4. Govorništvo/Prezentiranje 13. Osnove medijacije
5. Upravljanje vremenom 14. Savjetovanje i podrška subjektima u strateškim pitanjima
6. Vođenje projekata 15. Uvod u coaching
7. Oblikovanje savjetodavnog procesa 16. Upravljanje inovacijama
8. Upravljanje promjenama 17. Osnove sudjelovanja
9. Učenje moderiranja    

 

Moduli „Moj profil savjetodavca“ i „Komunikacija i odnosi u savjetodavnom radu“ predstavljaju obvezne module. Tri izborna modula odabiru se od preostalih petnaest modula.Modularni CECRA program metodičkog usavršavanja savjetnika razvijen je u okviru četverogodišnjeg projekta, koji je trajao od 2009. do 2012. godine, a kojeg je provela Internacionalna akademija poljoprivrednih savjetodavaca (njem. Internationale Akademie der Landwirtschaftiliche Berater – IALB) sa partnerima i znanstvenicima iz područja poljoprivrednog savjetodavstva i obrazovanja.

Poticaj za izradu modularnog CECRA programa odnosio se na zahtjev Europske komisije za obaveznim dokazom o kompetencijama koje poljoprivredni savjetodavci i konzultanti, korisnici sredstva programa ruralnog razvoja za sufinanciranje savjetovanja, stječu redovitim usavršavanjem. CECRA predstavlja pristup metodičkom usavršavanju koji omogućava savjetodavcima i konzultantima u ruralnom prostoru ispunjavanje navedenog zahtjeva Europske komisije.

CECRA je najšire prihvaćen standard metodičkog usavršavanja savjetodavaca koji se provodi u većini država članica EU sa razvijenom poljoprivrednom proizvodnjom (Njemačka, Irska, Španjolska, Švicarska itd.).

Stjecanje certifikata „CECRA-trener“, kojeg sada imaju naši kolege Kristijan Jelaković i Aleksandar Horvatić, omogućit će da Savjetodavna služba dodatno i kvalitetno usavršava i jača kompetencije svojih djelatnika i tako dodatno doprinese učinkovitijoj podršci poljoprivrednika u jačanju proizvodnosti, konkurentnosti i održivosti njihovih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

Više o CECRA na: www.cecra.net 

Film o CECRA možete vidjeti ovdje.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr