Za modernizaciju ribarskih luka 311 milijuna kuna

Korisnici ove potpore mogu biti lučka uprava, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ovlaštenici koncesije za upravljanje lučkim područjem – a moguće je dobiti 100 % potpore za prihvatljive troškove, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Prihvatljiva ulaganja vezana su uz poboljšanje infrastrukture ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, uključujući ulaganja u objekte za prikupljanje otpada i morskih otpadaka, u cilju povećanja kvalitete, kontrole i sljedivosti iskrcanih proizvoda, povećanja energetske učinkovitosti, doprinošenja zaštiti okoliša i poboljšanja zaštite na radu i radnih uvjeta. Moguće je i sufinanciranje ulaganja kojima se olakšava usklađenost s obvezom iskrcaja ulova koja proizlazi iz odredbi Zajedničke ribarske politike EU te ona koja doprinose stvaranju dodane vrijednosti nedovoljno korištenim komponentama ulova.

Hrvatska ribarska flota broji više od 7800 plovila, a ribari koriste tek oko 15 od 1700 kilometara od ukupne dužine obale. Obala koju koriste ribari uglavnom ne udovoljava standardima za iskrcaj izlovljene ribe. Kako bi se osigurao privez ribarskih plovila i iskrcaj ribe potrebno je modernizirati i opremiti dodatnih tri do sedam kilometara obale. To je nužno radi karakteristika naše flote koja je migratornog karaktera. Lamjana, Krk i Gaženica neke su od ribarskih luka koje su već pripremile potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj.

„Ozbiljnih ulaganja u ribarske luke nije bilo desetljećima, stoga na mnogim lokacijama nestrpljivo čekaju objavu natječaja kojeg upravio pripremamo i koji ćemo raspisati krajem ovog mjeseca.

izjavio je ministar Tolušić po objavi pravilnika te dodao

drago mi je što je Europski parlament svojom odlukom jučer pokazao razumijevanje za posebnosti ribarstva u Jadranskom moru te se založio za nastavak korištenja mreža plivarica hrvatskim ribarima. Napravili smo dobar posao i iscrpnom dokumentacijom dokazali da na to imamo pravo, a sada nam predstoji u to uvjeriti i druge dvije institucije EU-a. Zahvaljujem našim ribarima koji su bili pokretač te inicijative koju je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Grupacijom ribolova HGK predstavilo u EU.“

Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u 2017. godini ugovoreno je 626 projekata ukupne vrijednosti 402.832.107 kuna, a isplaćeno 136.826.501 kuna za 447 projekata. To je pridonijelo povećanju iskorištenosti programa sa 5,78 % s početka godine na 15,2 % na kraju 2017. godine.

Kroz idućih mjesec dana bit će objavljeno šest natječaja vezanih uz ribarstveni fond ukupne vrijednosti 478 milijuna kuna. Tijekom ove godine bit će obavljena i nabava besposadnog zrakoplovnog sustava te brzih ophodnih brodica za nadzor i kontrolu ribolova, odnosno hrvatskog dijela jadranskog akvatorija za što je rezervirano 150 milijuna kuna.

Pripremi za ispis