22. Susreti ribara u Rapcu

Nakon uvodnog govora domaćina ovogodišnjih 22. susreta ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore koji su se održali od 05. do 07. listopada 2017. godine u Rapcu i pozdravnih riječi pokrovitelja, skupu se obratila u ime Ministra poljoprivrede i državna tajnica gđa. Marija Vučković.   Skup je započeo uvodnim izlaganjem predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, g. Mato Oberan. Na kraju svojeg izlaganja podsjetio je prisutne na pokojnog kolegu, mr.sc. Tomislava Vodopiju, koji je bio jedan od osnivača ovih, veća sada tradicionalnih susreta ribara.

Sa aktualnim stanjem i perspektivom hrvatskog ribarstva prisutne ribare, predstavnike vlasti i ostale dionike sektora upoznao je pomoćnik ministra poljoprivrede i ravnatelj Uprave ribarstva mr. sc. Ante Mišura. O mjerama i aktualnim natječajima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. godina prisutne je informirala načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, mr.sc. Irena Jahutka.

Sa mogućnostima povezivanja i udruživanja kroz lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) prisutne je upoznao predsjednik mreže flagova Ivan Ćupić. U svojem je izlaganju iznio da je prva takva udruga u Hrvatskoj, „Lostura“ osnovana 2014. godine u Biogradu na Moru po uzoru na europske FLAG-ove. LAGUR se temelji na poslovanju „odozdo prema gore“ a članovi su iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Predsjednik FLAG-a „ALBA“ Donald Blašković pripremio je prezentaciju FLAG-a u formi degustacije kvarnerskog škampa.

Među brojnim zanimljivim temama skupu se obratio i predsjednik Koordinacije koćara, g. Romeo Mikičić koji je ukazao na kompleksno stanje koćarskog ribolova zbog lošeg stanja demerzalnih stokova, što potvrđuju i znanstveni podaci o čemu je u svojem predavanju govorio i dr. sc. Igor Ismailović s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Suočeni s velikim troškovima i smanjenim ulovima veliki broj koćara se odlučio na trajni prestanak ribolovne aktivnosti i kroz mjeru 1.10. G. Mikičić je naglasio višegodišnje probleme u komunikaciji s Ministarstvom pomorstva koje ima značajan utjecaj na obavljanje ribolovne djelatnosti. Upućena je molba za pomoć resornom Ministarstvu kako bi se poradilo na boljoj komunikaciji i došlo do zadovoljavajućih rješenja za ribare.

Veliku pozornost privuklo je izlaganje načelnika Odjela za ribarstvo Savjetodavne službe, dr.sc. Lava Bavčevića o mjerama za upravljanje ribolovom male plave ribe na Jadranu sukladno preporukama GFCM-a. Dr. Bavčević je nazočnima prikazao podatke o ulovu male plave ribe u Europi i Republici Hrvatskoj s naglaskom na njen ekonomski značaj.  Analizirani su podaci o ulovu u odnosu na preporuke GFCM-a u razdoblju od 2008. godine do danas. U svojem izlaganju dr. Bavčević je objasnio trenutno stanje stokova male plave ribe i mjere koje preporučuje Znanstveno tehničko i ekonomsko vijeće za ribarstvo pri Europskoj komisiji (STECF) prema kojima bi trebalo doći do značajnog smanjenja ulova srdele i inćuna što bi moglo rezultirati negativnim ekonomskim i socijalnim posljedicama za cijeli ribarski sektor.

Na posebno teško stanje resursa u obalnom području osvrnuo se u svojem završnom izlaganju i predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu, g. Mato Oberan i zatražio podršku ribara u donošenju hitnih mjera za očuvanje već devastiranih priobalnih resursa.

Zaključcima ovogodišnjih susreta ribari su zatražili od mjerodavnih institucija, između ostalog, osnivanje središnjeg Državnog ureda za ribarstvo, benificirani radni staž za nositelje obrta, smanjenje PDV-a te pojačani nadzor nad negospodarskim ribolovom. Ovogodišnji susreti ribara protekli su u pozitivnom radnom ozračju sa zajedničkim ciljem svih dionika za donošenjem potrebnih mjera za očuvanje bioloških resursa i uspostavom održivog ribolova uz istovremeno očuvanje što većeg broja radnih mjesta te uvažavanjem socio ekonomskih posljedica za sektor provođenjem mjera upravljanja. 

 

Valentina Andrić, mag.ing. morskog ribarstva

viša stručna savjetnica (ribarstvo) 

Pripremi za ispis