Stopostotna iskorištenost sredstava za ruralni razvoj i prije 2020. godine

Od predviđenih 2,4 milijarde eura u tom programu, do sada je raspisano natječaja u iznosu iznad 50 % ukupne vrijednosti programa. Pritom je 30 % tog novca već ugovoreno, a 15 % je do sada i isplaćeno.

Programom ruralnog razvoja može se puno napraviti, ali da bi iskorištenost bila što veća treba donijeti odgovarajući zakonodavni okvir i lakše procedure u novim natječajima. Većina bitnih zakona koji će pomoći poljoprivrednicima bit će donesena tijekom ove godine, poput zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, poljoprivrednom zemljištu, OPG-u te morskom ribarstvu i akvakulturi. Kako bi obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogla opstati na tržištu nužno je udruživanje proizvođača te stvaranje proizvođačkih organizacija.  

– Želimo da hrvatska poljoprivreda bude samodostatna, barem u onim dijelovima gdje to možemo, poput voća i povrća, da bude konkurentna na zajedničkom europskom tržištu, uz korištenje najnovijih iskustava i tehnologija te održiva, koja ne zagađuje okoliš i uspješno se odupire klimatskim promjenama. – istaknuo je Tolušić.

Pripremi za ispis