BTSF trening - održiva upotreba pesticida s naglaskom na integriranu zaštitu bilja

BTSF trening - održiva upotreba pesticida s naglaskom na integriranu zaštitu bilja

BTSF je jedan u nizu treninga koji se održavao u Malagi, Španjolska u periodu od 3. do 6. prosinca 2018. na inicijativu EU s naglaskom na integriranu zaštitu plodovitog povrća u zaštićenom prostoru.

BTSF program uključuje 40 različitih programa edukacija, organiziran za zemlje članice EU i one koje postaju. Prosječno godišnje trening završi oko 6000 polaznika. Na ovom treningu bili su prisutni polaznici iz Latvije, Crne gore, Srbije, Albanije, Cipra, Italije, Španjolske, Njemačke, Irske, Češke, Poljske, Rumunjske, Madžarske, Bugarske, Portugala i Hrvatske. To su osobe uključene u službenu kontrolu i savjetovanje iz područja sigurnosti hrane, zdravlja biljaka i životinja.

BTSF edukacija na kojoj smo bile prisutne organizirana je u četiri dana sa aktivnostima koje uključuju razmjenu znanja, ideja i iskustva među polaznicima, aktivne grupne rasprave i izlaganja, te posjet gospodarstvu vezanom za temu skupa. Posjetili smo najveće područje u Španjolskoj (Almeria) pokriveno zaštićenim prostorima u kojem se uzgaja rajčica, krastavac i paprika. Korisna je bila informacija da se zaštita u zaštićenim prostorima temelji fizikalnim i biološkim mjerama zaštite u cijeloj regiji. Korištenje predatora i parazita uobičajen je način zaštite u svakom zaštićenom objektu.

Stečeno znanje i nove informacije koje smo čule tijekom boravka na tečaju neprocjenjivo je iskustvo koje je važno koristiti u svakodnevnom savjetodavnom radu.

Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
Ana-Marija Čajkulić, dipl. ing. agr.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr