10. rođendan Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu

Uredbom Vlade RH iz 1997. godine osnovan je Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS), kao specijalizirana ustanova za savjetodavnu djelatnost koja potiče suradnju obiteljskih gospodarstava sa institucijama, tvrtkama i pojedincima te im  pomaže pri donošenju odluka, a osim toga provodi mjere potpore razvitku ruralnih prostora.

HZPSS je obilježio svoj deseti rođendan proslavom u prepunoj kožnoj dvorani Ministarstva gospodarstva. Od ukupno 70-ak prisutnih, na svečanosti su bili i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Petar Čobanković, državni tajnik Herman Sušnik,  Stjepan Mikolčić, pomoćnik ministra, glasnogovornik MPŠVG-a Mladen Pavić, Višnja Gregić- Biondić, tajnica Ministarstva, Ljubko Tabaković, savjetnik ministra Ivan Hodalić, dr.sc. Ivan Jakopović, načelnik odjela za zadrugarstvo i udruge, Ljubica Vranešić Kulunđić i drugi predstavnici uprava MPŠVG-a.

Među uglednim gostima bili su prisutni i prof. dr. Edi Maletić, prodekan za znanost pri Agronomskom fakultetu, dr.sc. Ljiljana Gašparec-Skočić, ravnateljica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, mr. sc. Ivan Đurkić, ravnatelj državnog zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Miranda Šeput, ravnateljica Zavoda za tlo te dr. Christian Brawenz, attaché za poljoprivredu pri Austrijskom veleposlanstvu.

Nakon pjesme „Kićeni Srijem“ koju su izveli „Kraljevi ulica“ uslijedila je hrvatska himna nakon čega je ravnatelj HZPSS-a, dr.sc. Ivan Katalinić pozdravio sve goste.

Ministar Petar Čobanković je u svom kratkom govoru pozdravio prisutne i naglasio važnost postojanja i rada HZPSS-a u posljednjih deset godina te je podcrtao kako će se raditi na jačanju savjetodavne djelatnosti, ali i utemeljenju Hrvatske poljoprivredne komore, institucije koja bi bila od velikog značaja za cjelokupnu hrvatsku poljoprivredu.

Nakon ministra, dr. Katalinić prezentirao je izvješće o radu HZPSS-a u zadnjem desetljeću i predstavio smjernice za 2007. godinu. „Kraljevi ulica“ još su jednom zabavili i opustili publiku, a potom je na scenu stupio dr. Christian Brawenz, attaché za poljoprivredu pri Austrijskom veleposlanstvu koji je održao prezentaciju o Austrijskoj poljoprivredi nakon ulaska u Europsku Uniju te austrijskoj Poljoprivrednoj komori što je u budućnosti cilj hrvatske poljoprivrede.

Simpatični dr. Brawenz održao je zanimljivu prezentaciju na engleskom jeziku, ali je demonstrirao i svoje znanje  hrvatskog jezika što je oduševilo publiku koja je znatiželjno pratila njegovo izlaganje.

Po sedmi put za redom Hrvatski zavod za savjetodavnu poljoprivrednu službu dodijelio je priznanja djelatnicima koji su se posebno istaknuli svojim radom, trudom, zalaganjem i ostalim ljudskim vrlinama.

Odlukom Povjerenstva za dodjelu priznanja, priznanje za životno djelo u poljoprivrednom savjetovanju dodjeljeno je Anđelki Hodalić, dipl.inž. agr, višoj stručnoj savjetnici za cvijeće i ukrasno bilje iz Odsjeka Koprivničko- križevačke županije.

Priznanje za izvanredni stručni i organizacijski uspjeh u poljoprivrednom savjetovanju u 2006. godini dobili su: Katica Maras, dipl. inž.,  stručni savjetnik, Odsjek Osječko-baranjske županije, dr. sc. Ivan Danjek, načelnik Odjela za ratarstvo, Ured ravnatelja, Josip Komljenović, dipl. inž. agr, stručni savjetnik, Odsjek Bjelovarsko-bilogorske županije, Vera Hodžić, dipl. inž. agr., stručni savjetnik, Odsjek Šibensko-kninske županije, Blaženka Mozer, dipl. inž. agr., stručni savjetnik, Odsjek Virovitičko-podravske županije.

Za uspješnu suradnju sa Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu, priznanje je uručeno OPG-u Andrije i Branka Brankovića iz mjesta Kruševica u Brodsko-posavskoj županiji. Prerano preminuloj djelatnici HZPSS-a Jasminki Markanović, dipl. inž. dodijeljena je i posthumna zahvalnica koju je primio njezin brat.  

Zahvalnicu za suradnju s HZPSS-om dobio je i dr. Christian Brawenz, attaché  za poljoprivredu, šumarstvo i okoliš pri Austrijskom Veleposlanstvu u RH.  

U ime nagrađenih, prigodnim govorom neki od dobitnika zahvalili su na priznanjima, a svečanost se nastavila druženjem u restoranu „Cuisine“, uz ugodne zvuke „Kraljeva ulica“. 

Više fotografija.

Ured ravnatelja HZPSS-a,
Kristina Čuk, dipl. novinar, vježbenik
Pripremi za ispis