4. Farm show u Osijeku

Tijekom tri dana, na prostoru Sportske zračne luke Čepin kod Osijeka na 8.500 četvornih metara izložbenog prostora, 29 izlagača predstavilo je najmoderniju mehanizaciju i opremu.

Budućnost poljoprivrede ovisi, između ostalog i o primjeni moderne mehanizacije primjerenog kapaciteta. Danas su traktori u Hrvatskoj prosječno stariji od 30 godina. Prilike su bile takve da se poljoprivrednici nisu usudili ulagati u mehanizaciju jer je budućnost poljoprivrede bila neizvjesna. Danas imamo Program ruralnog razvoja koji osigurava sufinanciranje kupnje mehanizacije, a za konkurentnu poljoprivredu s poštivanjem najviših standarda zaštite okoliša to je iznimno važno. Do srpnja ove godine iz ruralnog programa kroz već zatvorene natječaje planirano je investicija u vrijednosti više od milijardu eura, ugovoreno ih je za 651 milijardu, dok je za gotove projekte do sada  isplaćeno 387 milijuna eura.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić prije obilaska 29 izlagača najmodernije poljoprivredne mehanizacije.

Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe naglasio je da će ovogodišnji sajam uz suradnju Savjetodavne službe osim izložbenim prostorom, obogatiti i prikazom rada najmodernije mehanizacije kroz cjelokupno trajanje sajma. Prvi dan prezentirani su strojevi za obradu tla, drugi dan strojevi za predsjetvenu pripremu i sjetvu, dok su treći dan zainteresirani mogli vidjeti najmodernije strojeve za zaštitu bilja (tvrtki Hardi, Amazone, Agromehanika…), kombajne (Deutz Fahr, Claas, Case IH), uz stroj za polaganje drenažnih cijevi (tvrtka FINDRI d.o.o.).

Savjetodavna služba aktivno se uključila u rad sajma, te kao partner Udruge sudjelovala u prezentaciji rada strojeva tijekom tri dana sajma, i izložbenim prostorom na kojemu su djelatnici podružnice Osječko- baranjske županije predstavili rad Službe i informirali poljoprivrednike o aktualnostima. Darko Aračić, predsjednik udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme naglasio je da su najmodernija oprema i strojevi izloženi na sajmu namijenjeni isključivo profesionalnim korisnicima koji se bave poljoprivredom i žive od poljoprivrede.

Zadnjeg dana sajma upriličena je i atraktivna utrka traktora na kojoj je najbrži bio Fendt.

Radujemo se 5. Farm show-u i novim sadržajima ovog već renomiranog sajma poljoprivredne mehanizacije.

Ivica Prpić, dipl. ing. agr.
Rukovoditelj podružnice

Pripremi za ispis