Negativan utjecaj mehanizacije na strukturu tla u uvjetima prekomjerne vlažnosti tla

Istraživanja su pokazala da su strukturalna oštećenja tla na dubini od 25 – 40 cm nastala obradom tla teškom mehanizacijom vidljiva i nakon 14 godina od trenutka nastanka zbijanja tla, što znači da su negativne promjene – trajne. (Zbijanje tla smanjuje dugogodišnju mogućnost proizvodnje hrane). Siromašna struktura tla povećava eroziju i gubitak hranjiva i pesticida.

Poljoprivredno tlo je također podložno negativnim efektima težine i veličine mehanizacije koja se značajno povećavala posljednjih desetak godina. Sabijanje površinskog dijela tla (0 – 25 cm) može smanjiti urod od 5 do 15 %, što može biti privremeno, ako se tlu posveti dovoljno pažnje. No ako se sabijanje tla pojavi u zoni ispod 50 cm ispod površine, gubitak prinosa će se nastaviti, i ostat će u naslijeđu slijedećih generacija. Slaba struktura tla smanjuje i usvajanje dušika, što uzrokuje gubitak ispiranjem dušika koji završava u vodotocima.

Neki stručnjaci razmišljaju i u uvođenju ograničenja osovinskog opterećenja strojeva na poljoprivrednom zemljištu u cilju smanjenja negativnih efekata.

U svakom slučaju postoje opravdani razlozi da se smanje negativni učinci mehanizacije na tlo, jer je potrebno dugo vremena da se popravi narušena struktura tla.

Ivica Prpić, dipl. ing. agr.
viši koordinator

Pripremi za ispis