Poljoprivreda kao isplativi hobi

Mlada obitelj Skender ekološki je proizvođač aronije i palete proizvoda od iste s nasada iz Svetog Ivana Zeline. Bez obzira što žive u Zagrebu i imaju malu tvrtku za grafički dizajn, Lea Mlinarević Skender i njen suprug Krešimir odlučili su se iz ljubavi spram prirode početi baviti poljoprivredom. Pokrenuli su ekološki uzgoj aronije od koje rade cijelu paletu proizvoda. (www.facebook.com/ekoEnaAronija) „Okidač“ je bila naslijeđena zemlja koja je bila zarasla i trebalo ju je iskrčiti, ali s druge strane to je bilo jamstvo da je nezagađena i pogodna za ekološku proizvodnju. Lea kaže da je ipak onaj «rudarski» i najveći dio pripreme zemlje i ostalih fizičkih poslova odradio njen svekar Marijan Skender, inače aktivni planinar i zaljubljenik u šumu i prirodu.

Uz prijedloge, savjete i pomoć Savjetodavne službe pokrenuta je sadnja nasada, a posebno veliko iskustvo i susretljivost mr. sc. Marije Ševar, više koordinatorice za ekološku proizvodnju Savjetodavne službe.

Krčenje 7000 kvadrata obavili su sami bez mehanizacije, što iz zadovoljstva, ali dijelom i zbog nepristupačnog terena. Na njemu je posađeno 1500 dvogodišnjih sadnica aronije koje su već nakon druge godine od sadnje ušli u rod od kojih danas Lea Mlinarević Skender proizvodi sok, čaj i prah s ekološkim certifikatom.

Nedavno je bila i na EKO Areni u Bedekovčini koju je organizirala Savjetodavna služba, ali kako kaže – više zbog predavanja i okruglog stola te novih poznanstava i prijateljstva s eko proizvođačima, nego radi prodaje jer sve što proizvede proda većinom na kućnom pragu i znancima koji su joj proširili krug kupaca. Naravno u prodaji pomažu i neki dućani organskim namirnicama gdje je ekoEna aronija pronašla svoje mjesto.

U blizini svog nasada, na kojem s obitelji provodi svaki vikend i koji im služi kao radni odmor i terapija, nalazi se i samonikla plantaža šipka od kojeg također za sebe rade džemove i suše plod za čaj, ali samo za vlastite potrebe.

Ne živimo isključivo od poljoprivrede, ali poljoprivreda je vrlo isplativ ujedno i najljepši hobi, a posebno nam je to važno zbog djece jer želimo da odrastu s osjećajem za proizvodnju, rad, ali i važnost zaštite okoliša i očuvanja prirode i zemlje – kaže Lea Skender.

«Želja nam je da čitava obitelj jednog dana živi isključivo od poljoprivrede i taj će cilj uz sve što radimo postati ostvaren jer tko je jednom postao dio prirode taj joj ostaje posvećen zauvijek i to punim svojim bićem. Iz mog iskustva smatram da je upravo ekološka proizvodnja put za proizvođače u Hrvatskoj jer je trend potražnje takvih proizvoda u porastu, a Hrvatska ima sreću da ima puno poljoprivrednog zemljišta godinama očuvanog i nezagađenog upravo za takvu proizvodnju" – dodala je ova mlada poljoprivrednica s diplomom novinarstva na Hrvatskim studijima.

PALETA PROIZVODA:


1. 100% voćni sok aronije dobiven hladnim prešanjem bez dodatka konzervansa, vode ili šećera ekoEna aronije


2. 100% voćni čaj dobiven sušenjem od praška tiještenih bobica od eko Ena aronije


3. 100% voćni prah dobiven sušenjem i mljevenjem bobica od ekoEna aronije

Pripremi za ispis