Održan 9. međunarodni kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva

Organizatori su Hrvatsko agronomsko društvo i Europsko udruženje sjemenara, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Hrvatsko agronomsko društvo na skupu je dodijelilo priznanja „Zlatno sjeme“ Bc Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb, za hibrid kukuruza Pajdaš, zatim Poljoprivrednom institutu Osijek, za sortu pšenice Kraljica i tvrtki Podravka d.d. za sortu paprike Podravka.

Fotografija 1: slijeva:

dr. sc. Zdravko Barać, pomoćnik ministra poljoprivrede, dr. sc. Jasmina Ranilović, direktorica Sektora za istraživanje i razvoj u Podravki d.d., dr. sc. Ivica Ivkić, predsjednik Uprave Bc Instituta, dr. sc. Georg Drezner, predstojnik Odjela za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica Poljoprivrednog instituta Osijek i dr. sc. Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva

Tijekom trodnevnog stručnog skupa, teme predavanja podijeljene su u dvije sekcije: sekciju za oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo i sekciju za rasadničarstvo. Okrugli stol s temom „Nova zakonska regulativa u području voćnog reprodukcijskog sadnog materijala“ izazvao je zanimanje prisutnih stručnjaka iz područja rasadničarstva u voćarstvu. Naime, 1. siječnja 2017. godine stupaju na snagu tri nove provedbene Direktive Komisije, vezane za proizvodnju, označavanje, priznavanje i stavljanje na tržište voćnog sadnog materijala.

Na kongresu su Suzana Pajić, Tatjana Međimurec i Siniša Hrgović kroz prezentacije upoznali prisutne s rezultatima provedenih sortnih i gnojidbenih pokusa u organizaciji Savjetodavne službe, koje provode savjetnici, a u suradnji s tvrtkama iz agro-biznisa. Prezentirane su teme:

  • Utjecaj kasne primjene UAN-a na sadržaj proteina u zrnu pšenice

  • Utjecaj kalcizacije kiselog tla na prinos zrna pšenice i sadržaj proteina u zrnu

  • Utjecaj primjene ASN-a i KAN-a u prihrani kukuruza na pH vrijednost tla i prinos zrna.

Fotografija 2, 3, 4 (Pajić, Hrgović, Međimurec)

mr. sc. Tatjana Međimurec
viši koordinator za ratarstvo

Pripremi za ispis