SAVJETI

Muke po ratarima

Muke po ratarima

Približava se sjetva naše najvažnije krušarice, pšenice. Nakon ovogodišnje žetve i otkupa sukladno Kodeksu o otkupu žitarica i uljarica u republici Hrvatskoj, iskustva s terena su različita.

Razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama

Razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama

Kako je krajem ljeta idealno vrijeme za vegetativno razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama, Savjetodavna služba Karlovačke županije, Ispostava Ogulin, organizirala je radionicu razmnožavanja lavande (Lavandula angustifolia) na imanju OPG-a Marinka Salopek u Josipdolu.

Sjetva lucerne i djetelina

Sjetva lucerne i djetelina

Obilne kiše tijekom prošle godine, stagnacija vode na pojedinim parcelama, ali i visoka razina podzemnih voda, jedan je od uzroka propadanja usjeva lucerišta i djetelišta.

Sjetva travno-djetelinskih i djetelinsko-travnih smjesa

Sjetva travno-djetelinskih i djetelinsko-travnih smjesa

Ukoliko nismo uspjeli posijati smjese trava i djetelina (DTS i TDS) u optimalnom sjetvenom roku koji u kasno ljeto počinje sa 15. - 20. kolovozom, a završava oko 10. rujna, bolje je pričekati proljetni rok sjetve, nego sijati prekasno.

Mogući uzročnici sušenja tuje (<i>Thuja</i> spp.)

Mogući uzročnici sušenja tuje (Thuja spp.)

Tuja je jedna od najpopularnijih vrsta pri odabiru za podizanje živice. Zbog sve češćih suša i visokih temperatura, tuje posađene u živicama doživljavaju stres koji utječe na njihovo fiziološko zdravlje.

FACELIJA <i>(Phacelia tanacetifolia)</i>

FACELIJA (Phacelia tanacetifolia)

Facelija je jednogodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike. U Europu je prenesena u 19. stoljeću kao ukrasna i medonosna biljka.

Strojevi za berbu kukuruza

Strojevi za berbu kukuruza

Kukuruz jednolično sazrijeva i obično se ne osipa, pa se berba obavlja u punoj zriobi. Stabljike koje polegnu ili se prelome, kombajnom se ne mogu obrati.

Praktična iskustva u sjetvi lucerne

Praktična iskustva u sjetvi lucerne

Lucerna, Medicago sativa, Alfa Afa ili kako je volimo zvati kraljica krmnih kultura, praktično je nestala iz Zlatne doline. Sa sjetom naši „stari“ pričaju kako je trajala 7 i više godina pa su je zvali od milja narodski „sedmakinja“.

Problemi sa živicama - što se događa našim okućnicama

Problemi sa živicama - što se događa našim okućnicama

Prekrasne zelene ograde danas osim estetske funkcije imaju i niz ekološki pozitivnih strana. Ne postoji okućnica ili vrt u kojem nije zasađena barem jedna biljka koja ima funkciju zelenila, odnosno živice. Razloga za sadnju živice ima mnogo, no uvijek su povezani sa konstantnom zelenom bojom i ne prevelikom brigom. No da li je stvarno tako!?

Aminokiseline i njihova uloga u rastu i razvoju biljaka

Aminokiseline i njihova uloga u rastu i razvoju biljaka

U periodu vegetacije, rasta i razvoja, na biljke djeluju različiti čimbenici. Dijelimo ih na biotičke i abiotičke. Pod pojmom biotičkih čimbenika mislimo na razne patogene, gljivice, kukce, bakterije, korov, dok pod pojmom abiotičkih mislimo na klimatske prilike, od kojih među najvažnijima izdvajamo vodu i temperaturu.

Zašto nema patlidžana

Zašto nema patlidžana

Paprika je pocrvenila, a patlidžana nema „ni za lijek“. Čula sam to ovih dana u obilasku povrćara, a i ovo: „Uz ponudu patlidžana više bi se prodalo paprike za ajvar. Ovako je kupci koriste samo za pečenje!“

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
  5. 8
  6. 9
  7. 10
  8. 11
  9. 12
  10. 13

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr