Školska shema - Školska shema

Školska shema u školskoj godini 2017./2018.

U školskoj godini 2017./2018. Hrvatska je započela s provedbom Školske sheme, koja će se provoditi u razdoblju od 1. kolovoza 2017. do 31. srpnja 2018., a koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Školskom shemom su obuhvaćeni besplatni obroci svježeg voća, povrća i mliječnih proizvoda za osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu, a financira se potporom Europske unije. 

Za razliku od dosadašnje Sheme školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama, nova Školska shema donosi promjene u smislu operativne provedbe. Prema tim promjenama škole same odabiru lokalne poljoprivredne proizvođače, koji se nalaze u bližoj okolici škola, za dobavljače, koji će dostavljati svježe voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno) njihovim školarcima. Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno tijekom cijele školske godine, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane, u skladu sa školskim kalendarom.

Škole, koje su odlučile sudjelovati u provedbi Školske sheme u ovoj školskoj godini, trebale su podnijeti Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) i to najkasnije do 30. lipnja 2017., temeljem odluke Ministarstva poljoprivrede o produženju trajanja javnog poziva za prikupljanje iskaza interesa škola za sudjelovanje u Školskoj shemi. Javni poziv za iskaz interesa dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi ostaje otvoren tijekom cijele školske godine .

Agencija za plaćanja je na svojoj internetskoj stranici http://www.apprrr.hr/trzisna-potpora objavila:

  • popis škola, koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi, s brojem učenika po školi i procijenjenim   iznosom potpore po školi, prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi te
  • popis dobavljača, koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi.

Nakon toga, škole su odabrale dobavljača, dajući pri tome prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača, s kojim su potpisale ugovor. U provedbi Školske sheme u školskoj godini 2017./2018. sudjeluje ukupno 798 osnovnih i 300 srednjih škola.

Savjetodavna služba i u ovoj školskoj godini sudjeluje u provedbi Školske sheme, kao tijelo nadležno za promociju i za provedbu pratećih obrazovnih mjera.


Shema školskog voća i povrća - školska godina 2016/2017.

Shema školskog voća i povrća - školska godina 2015/2016.

Shema školskog voća - školska godina 2014/15.

Shema školskog voća - školska godina 2013/14.

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Savska cesta 41
(PT Zagrepčanka - Anex)
10000 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr