Obavijest tržnim proizvođačima zimske salate!

14.11.2018.

Uoči prijema naše zemlje u punopravno članstvo u EU regionalno pravo za potporu pri tržnom uzgoju salate u Međimurju su zatražila samo tri gospodarstva na ukupnoj površini 1,42 ha (2012. godine). Zimsku salatu u negrijanim plastenicima često uzgajaju tržni proizvođači koji se tijekom ljetnog razdoblja bave proizvodnjom rajčice, krastavca i paprike.

Od početka novog milenija pri uzgoju zimske salate prevladavaju kultivari tipa kristalka koji imaju veću rozetu naboranog lišća, a podnose kraće dane i slabiji intenzitet svjetlosti. Premda iskustva proizvodnje salate u staklenicima na području Slavonije navode štetnost gljivičnih bolesti siva plijesan (Botrytis) i bijela trulež (Sclerotinia), u sjevernim kontinentalnim područjima je plamenjača (Bremia) pričinila veće ekonomske štete. Veliki broj oblačnih i maglovitih dana tijekom mjeseca studenog i prosinca često oduži očekivani razvoj zimske salate u negrijanim plastenicima, a plamenjača u takvim uvjetima može potpuno uništiti nezaštićene usjeve. Iako postoje suvremeni i relativno otporni hibridi salate, uzročnik ove bolesti teoretski može formirati 2.048 fizioloških rasa, pa uzgoj na plamenjaču tolerantne salate bez mjera zaštite u vrlo povoljnim uvjetima za razvoj bolesti nije jamstvo uspjeha.

Plamenjača (Bremia lactucae) je jedna od najstarije opisanih, najčešćih i najstrašnijih bolesti koja napada sve tipove salate pri uzgoju u polju i zaštićenom prostoru. U proizvodnim područjima gdje su temperature relativno niske, a lišće salate je često vlažno (oborine, navodnjavanje kišenjem, magla, rosa, kapanje s konstrukcije plastenika) plamenjača može potpuno devastirati usjeve. U toplijim regijama štete od plamenjače variraju tijekom sezone uz veliku ovisnost o optimalnim meteorološkim uvjetima, a naročito su izražene u zimskom razdoblju. Mlade su biljke posebno osjetljive, pa prvi pravi listovi mogu vrlo brzo biti potpuno prekriveni "bijelom prevlakom" plamenjače. Od napada venu i propadaju iznikle presadnice u kontejnerima. Na starijem su lišću oštećenja različite veličine, nepravilna ili uglata oblika jer su omeđena jačim lisnim žilama. Ta su mjesta u početku svjetlo-zelena ili žuta, a naknadno postaju svjetlo-smeđa ili potamne. Prilično obilna "bijela prevlaka" je vidljiva na donjoj strani inficiranog tkiva. Obično je napadnuto vanjsko lišće. Plamenjačom zaražena biljke salate često su naknadno jače napadnute sekundarnim bakterijskim ili gljivičnim bolestima.

Meteorološki su uvjeti od presudnog značaja za epidemijsko širenje plamenjače salate. Bolest zahtijeva prohladno, oblačno i mokro razdoblje uz visoku vlažnost u zraku (skoro 100 %). Duže vlaženje usjeva salate u jutarnjim satima naročito pogoduje infekcijama. Prema metodama prognoze temperatura zraka obično nije ograničavajući čimbenik za razvoj plamenjače salate, jer su jutarnje temperature gotovo uvijek manje od 18°C, ali dužina zadržavanja vlage na lišću u jutarnjim satima (barem 4 sata počevši od 6.00 sati) primarno utječe na infekcije. Smatra se da je kritično razdoblje pogodno za infekciju ostvareno ako vlaženje traje od 6.00 do 10.00 sati uz optimalne temperature 10-22°C. Navodnjavanje kišenjem usjeva salate svakako treba izbjegavati u tom razdoblju. Ovisno o temperaturi prvi simptomi se mogu pojaviti već 4 dana nakon infekcije.

VAŽNO: Tijekom prvih 9 dana mjeseca studenog 2018. zabilježili smo vrlo povoljne uvjete za razvoj plamenjače zimske salate u Međimurju: temperature su bile u rasponu 6,7-17,3°C a svakodnevno je u jutarnjim satima bilježena dugotrajna rosa i magla sa zadržavanjem vlage na lisnim organima barem 12 sati! Prosječna vlažnost zraka u tim je danima (1.-9.11.) na većini lokaliteta u Međimurju bila 100 %! Naknadno na zimskoj salati očekujemo razvoj plamenjače!

Konstrukcija plastenika (dužina x širina x visina), uz kvalitetu plastične folije, značajno utječe na kondenzaciju vlage s unutrašnje stjenke i kapanje vode, te na samu brzinu rasta i razvoja biljka. Na taj način objekti posredno više ili manje pogoduju pojavi i širenju plamenjače zimske salate.

Uz sve mjere biljne higijene preventivno se preporučuje od presađivanja mladih biljčica provoditi mjere usmjerene zaštite. Preventivna tretiranja se provode nakon sadnje presadnica do stadija razvoja 11-13 listova salate! U Republici Hrvatskoj dopuštenje za suzbijanje plamenjače salate imaju samo pripravci navedeni u Tablici 1.!

Tablica 1. Neki registrirani fungicidi sa ograničenjima registrirani za suzbijanje plamenjače salate (i endivije) u našoj zemlji:

Pripravak

Primjena

Uzgoj salate u

Karenca u danima

polju

plastenicima

Aliette Flash (*)

0,25-0,37 %

+

+

14

Pergado MZ

2-2,5 kg/ha

+

+ (**)

21

Previcur Energy

2-2,5 lit./ha

+

-

20

Proplant

1,4-1,5 lit./ha

+

+

20

Revus SC

0,6 lit./ha

+

+ (**)

7

Ridomil MZ Pepite

1,9-2,5 kg/ha

+

-

21

(*) = samo salata glavatica; (**) = u zaštićenim prostorima (plastenici, staklenici) dopuštena primjena samo jednom u sezoni!

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr