Obavijest vinogradarima!

14.06.2018.

Posljednja preporuka za zaštitu vinove loze od najvažnijih bolesti upućena je prije 10 dana.  U tom periodu su prevladavali iznimno povoljni uvjeti za ostvarivanje infekcija  plamenjačom vinove loze te je u slabo zaštićenim vinogradima česta pojava  simptoma plamenjače u vidu bijele prevlake na lišću ( s donje strane žutih pjega) , ali i na grozdićima. Od velike je važnosti poštivati rokove primjene fungicida te ne raditi duže razmake od 10-12 dana, a u vinogradima u kojima ima simptoma plamenjače, razmaci ne bi smjeli biti duži od 8 dana.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze mogu se još uvijek koristiti  Galben F, Fantic F, Ridomil gold combi 45 WG, Ridomil gold MZ Pepite, Pergado F, Pergado MZ, Mikal premium F i Mikal flash, Profiler i dr. Na lokalitetima gdje su prisutni simptomi peronospore u vidu žutih mrlja na lišću, prednost dajemo pripravcima: Acrobat MZ, Melody Duo WP, Orvego ili Forum Star WP koji imaju antisporulantno djelovanje (sprečavaju pojavu sporonosnih organa, odnosno, bijele prevlake na donjoj strani pjega).

Za suzbijanje pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) možete koristiti npr. Kusabi, Nativo WG, Domark ME, Dynali EC, Collis, Foliar 250, Postalon 90 SC, Luna Experience SC.

Kod ranijih sorata, koje su već u fazi pred „zatvaranje „ grozda,  potrebno je primijeniti jedan od botriticida: Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus, , Switch62,5 WG i dr.

Za suzbijanje gusjenica druge generacije pepeljastog grozdovog moljca ( Lobesia botrana) mogu se koristiti: Reldan 22 EC, Laser KS, Avaunt 15 SC, Coragen SC ili Affirm.

Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja tek po završetku cvatnje, u doba dana kad pčele ne lete te da u vinogradu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

                                                                                            Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                E-mail:
Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr