Obavijest proizvođačima lijeske!

U mladim nasadima lijeske u fazi pojave prvih listića bilježimo pojavu različitih vrsta štetnih gusjenica (grbice, savijači pupa i lista), osobito ako se nasadi nalaze u blizini šume. U tek posađenom nasadu i jedna gusjenica po grmu može u potpunosti uništiti lišće te je potrebno redovito obavljati vizualne preglede! Prema potrebi se može primijeniti neki od insekticida registriranih za primjenu na lijesci.  

U starijim nasadima lijeske vidljivi su simptomi napada ljeskove grinje. Napadnuti pupovi se ne otvaraju ili se iz njih razvija deformirano lišće. Iz napadnutih pupova grinja tijekom vegetacije prelazi na nove pupove. Smatra se da je prelazak najintenzivniji kad lijeska ima 5-10 razvijenih listova, odnosno kad se na novom ljetorastu formira 3-5 novih pupova.

Tablica 2. Insekticidi i akaricidi dozvoljeni za primjenu na lijesci

Aktivna tvar Pripravak Štetnik Napomena
tiakloprid Calypso SC 480 ljeskotoč
spinosad Laser jabučni savijač prikladan za ekološku proizvodnju uz prethodnu konzultaciju s kontrolnim tijelom
lambda-cihalotrin Kaiso lisne uši, majski hrušt, krasnik
deltametrin Decis 100 EC lisne uši, jabučni savijač, kestenov savijač
Scatto
Rotor super
piretrini Asset lisne uši, stjenice, medeći cvrčak dozvoljen u ekološkoj proizvodnji
sumpor Microthiol special disperss ljeskova grinja dozvoljen u ekološkoj proizvodnji

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis