Obavijest proizvođačima presadnica kupusnjača

Proizvođači koji presadnice kupusnjače sade na otvoreno u travnju i svibnju započinju uzgoj  presadnica u zaštićenom prostoru 5-6 tjedana prije sadnje. Većina proizvođača sije sjeme u kontejnere, a može se sijati i na gredice.

Nakon sjetve zaštita od bolesti polijeganja rasada i truleži korijena i korijenovog vrata (Pythium spp., Phytophtora spp.) može se provesti primjenom preparata na osnovi djelatne tvari propamokarba:

PREVICUR ENERGY (Pythium spp., primjena u kupusu, cvjetači, brokuli) – prilikom sjetve u količini od 3ml/m², a druga primjena nakon dva tjedna u količini 3 ml/m², uz primjenu 2-4 l vode po m² tretiranja.

PROPLANT (Pythium spp., Phytophtora spp., primjena u kupusu, kelju, kelju pupčaru, kineskom kupusu, cvjetači, brokuli) – zalijevanje biljaka 0,2% otopinom (20ml/10 l vode – 100 ml/biljci) nakon nicanja biljaka. Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu može primijeniti maksimalno 2 puta u razmaku od 7-10 dana.

Tijekom uzgoja preventivna  zaštita od plamenjače (Peronospora parasitica) može se provesti primjenom fungicida na osnovi bakra:

NEORAM WG (bakrov oksiklorid) – primjena u kupusu u 0,25-0,35% koncentraciji (25-35 g/10 litara vode).

BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP (bakrov hidroksid) – primjena u kupusu 1,5% (150 g/10 litara vode).

Preparate koristiti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

 

Pripremi za ispis