Obavijest o suzbijanju puževa

Kišno i vlažno vrijeme pogoduju pojavi i razvoju puževa.  U vlažnim godinama prisutni su i hrane se i tijekom dana, a u suhim godinama samo noću. Dnevno pojedu zelene mase u količini od 5 do 50 % svoje težine.

Štete koje pričinjaju vidljive su u obliku izgrizenih rupa na listovima. Iza sebe ostavljaju sluzav trag.  Svojim izmetom onečišćuju biljke. Pričinjaju štete na povrću, cvijeću i ratarskim kulturama. Od povrća najveće štete pričinjaju  kulturama sa sočnim lišćem, kao što su: salata, kupusnjače i grašak, ali oštećuju i plodove. Velike štete pričinjaju i jagodama.

Puževe je moguće suzbijati: agrotehničkim, biološkim, mehaničkim i kemijskim mjerama:

Agrotehničke  mjere – sve mjere obrade i kultivacije nepovoljno djeluju na puževe.

Biološko suzbijanje moguće je pomoću parazitske nematode Phasmarhabditis hermaphrodita, koja se prskanjem unosi u tijelo puža i hrani se njegovim tijelom. Puž prestaje sa ishranom u roku od 3 do 5 dana , a ugiba za 10 do 15 dana.

Prirodni neprijatelji  puževa su kokoši, patke (indijska patka trkačica), guske, zmije, kornjače, gušteri, žabe, ježevi, ptice, trčci, kusokrilci..

Mehaničko suzbijanje puževa moguće je provoditi u manjim povrtnjacima i na manjim površinama. Ono se sastoji u ručnom sakupljanju puževa, primjeni različitih tvari  koje dovode do njihove dehidracije, te onih koje ih privlače (atraktanti) ili odbijaju (repelenti).

Različite tvari postavljene na neku podlogu u povrtnjaku, kao što su: kuhinjska sol  živo ili gašeno vapno, piljevina, gruba kora od drveta, izlomljena kora od jaja, pepeo, mineralna gnojiva nagrizaju stopalo puževa i oni ugibaju od dehidracije.

Vrlo efikasno sredstvo u borbi protiv puževa je pivo. Pivski trapovi sastoje se od  posudica koje se ukopavaju u tlo s rubom oko 1 cm iznad tla  (da se spriječi da u posudu padnu korisni organizmi- trčci i pauci ). Posuda se napuni pivom i puževi privučeni mirisom ulaze u nju i utapaju se. Pivo je potrebno mijenjati svaka dva do tri dana. Osim piva koriste se i drugi hranidbeni trapovi načinjeni od ostataka voća (lubenica, dinja, ananas, grejp), mlijeka, sirutke, te mješavine vode i kvasca.

Efikasna je i barijera od tankog bakrenog lima. Ukopa se u tlo na dubinu  8 cm, a visina iznad tla je 25 cm. Ograda na puževe djeluje odbojno, jer bakar na vlažnom puževom stopalu stvara električni naboj i odbija ih.

Postoje mnogi recepti za pripremu tzv. juha za prskanje koje odbijaju puževe. One se dobivaju iskuhavanjem ili namakanjem u vodi: koprive, kadulje, ružmarina, lavande, begonije…

Biljke koji treba saditi u povrtnjaku, jer svojim intenzivnim mirisom odbijaju puževe su: kumin, čubar, kadulja, gorušica, ricinus, hren, dragoljub, mak..

Biljka koja služi za privlačenje puževa kao biljka mamac je kadifica.

Kemijske mjere suzbijanja puževa sastoje se u primjeni kemijskih sredstava – limacida. Na tržištu su registrirani:

PUŽOCID (metaldehid)- granulirani mamci. Limacid za suzbijanje svih vrsta puževa golača i drugih štetnih vrsta (Agrolimax spp. i brojne druge vrste), u povrću, jagodama, ukrasnom bilju u polju, zaštićenom prostoru, te žitaricama. Tretiranje treba obaviti u vrijeme najintenzivnijeg napada mladih puževa kada je većina ispod 1 cm duljine i to rasipanjem mamaca samo ispod i između biljaka (ne na biljke), u količini od 300 – 400 g na 100 m² (30 – 40 kg/ha). Samo kod jakih napada i preventivno 60 g na 100 m² (6 kg/ha) kod slabijih napada. Maksimalno 2 tretiranja u vegetaciji. U žitaricama se primjenjuje samo do završetka busanja tretiranjem širom, u količini 10-15 kg/ha.

PUŽOMOR (metaldehid)- granulirani mamci. Primjena u povrću, jagodama, ukrasnom bilju u polju i zaštićenom prostoru, voćnjacima, vinogradima i žitaricama..
Tretiranje treba obaviti u vrijeme najintenzivnijeg napada mladih puževa, kada je većina ispod 1 cm duljine, i to rasipanjem mamaca samo ispod i između biljaka (ne na biljke).

U povrću se primjenjuje u količinama od 30-40 kg/ha (300-400 g na 100 m2) kod jakih napada i 6 kg/ha kod slabijih napada.

U ukrasnom bilju primjena prije cvatnje i poslije berbe rasipanjem preko biljaka.

U voćnjacima i vinogradima primjenjuje se samo kod jakih napada.

U žitaricama se primjenjuje do završetka busanja tretiranjem širom u količini od 10-15 kg/ha.

GARDENE (metaldehid) – granulirani mamci. Primjena, doza i način korištenja kao PUŽOMOR.

FERRAMOL (željezov fosfat). Primjena u povrću, jagodama, ukrasnom bilju, voćnjacima i žitaricama..
Sredstvo primijeniti odmah u početku napada puževa, dok su manji, ravnomjernim rasipanjem po površini između redova ili oko biljaka. Preporučuje se sredstvo primijeniti predvečer. Maksimalno 4 tretiranja u sezoni. Sredstvo je dozvoljeno za primjenu i u ekološkoj proizvodnji.

Nedostatak ovih mamaka je šta nakon kiše gube djelotvornost i troši se puno vremena na njihovo rasipanje.

Kod primjene limacida pridržavati se uputa proizvođača.

 Samo velikom upornošću i kombinacijom različitih mjera moguće je uspješno suzbiti puževe.

  dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis