Obavijest proizvođačima kupusa

U tijeku je sadnja mladog kupusa u polje. Za vrijeme sadnje može se provesti zaštita od zemljišnih štetnika kao što su grčice hrušta i žičnjaci primjenom granuliranog insekticida FORCE 1.5 G (teflutrin).

Kako je započeo let kupusne muhe i ulov na žutim ljepljivim pločama preporuka je nakon presađivanja u polje postaviti žute ljepljive ploče radi praćenja pojave i suzbijanja odraslih oblika kupusne muhe (Delia radicum). Kupusna muha je štetnik koji se javlja najranije i pričinjava velike štete. Štete rade ličinke koje se ubušuju u korijenov vrat koji potamni i gnjili, pa mlade biljke propadaju, lišće mijenja boju te naposljetku biljke venu. Pripravci registrirani za suzbijanje kupusne muhe su: CHROMOGOR, CALINOGOR, PERFEKTHION. Od 1. siječnja 2019. zabranjuje se primjena većine insekticida iz skupine neonikotinoida (imidakloprid, tiametoksan) na otvorenom u svim poljoprivrednim usjevima!

Napad prezimljujuće populacije kupusne muhe može se umanjiti i/ili izbjeći poštivanjem plodoreda i pokrivanjem presadnica odmah nakon sadnje u polje agrotekstilnom folijom!

Nadalje, sa toplijim vremenom očekuje se i jači napad  kupusnih buhača, nekoliko vrsta štetnih gusjenica, primjerice kupusnih sovica, velikog kupusnog bijelca, kupusnog moljca te bijelog štitastog moljca.

Pripravci protiv navedenih štetnika mogu se pronaći na (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa na etiketi, sukladno registraciji proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se 22.08.2019., u Nadinskom blatu, u vremenu od 08:00-10:00 sati.

Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
E – mail: Silvija.Grbic.Atelj@mps.hr

Pripremi za ispis