Obavijest maslinarima!

11.09.2015.

Zadnja očitanja na području Dubrovačko-neretvanske županije govore o pojačanom intenzitetu leta treće generacije maslinove muhe (Bactrocera oleae). Pregledom plodova zabilježeni su novi ubodi a na temelju vremenske prognoze za naredni period pretpostavka je da će se povoljni uvjeti za neometan razvoj tog štetnika nastaviti. Takve procjene sugeriraju da bi štete u konačnici mogle biti značajne ukoliko se ne provodile mjere usmjerene zaštite ploda masline.

Preporučamo, protiv odraslih oblika muhe, prije odlaganja jajašca u plod, koristiti jedan od pripravaka koje se koriste metodom zatrovanih mamaca (Succes bait, buminal + insekticid, Eco trap) ili deltametrina (Decis 2,5 EC) odnosno nakon odlaganja jajašca (“nakon uboda” ) u plod, pripravke na bazi dimetoata (Rogor 40, Calinogor, Perfekthion, Chromogor).  Pripravke je potrebno koristiti prema uputi proizvođača pri čemu posebnu  pozornost, s obzirom na predstojeću berbu, treba obratiti na karencu SZB (dimetoat 42, deltametrin 7 dana)

Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Podsjetnik na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavanje potrošene ambalaže na propisani način.

Akcija sakupljanja ambalaže sredstava za zaštitu bilja na području Dubrovačko-neretvanske županije održat će se 23.rujna 2015.g. u Opuzenu, Poljopromet d.o.o., Jasenska bb, u vremenu od 14,00-16,00 h.

Antun Kotlar,dipl.ing.agr.
Antun.Kotlar@savjetodavna.hr

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr