Obavijest proizvođačima koštičavog voća

05.10.2018.

Upozoravamo proizvođače da je pred nama period jesenskog plavog prskanja s bakrenim pripravcima. Preporuča se prvo prskanje obaviti u predstojećem razdoblju nakon otpadanja 30-50% lišća a drugo kada otpadne svo lišće. Prvo prskanje je važno i ne bi trebalo čekati da otpadne svo lišće jer kroz ranice se mogu ostvariti infekcije ukoliko u periodu otpadanja lišća imamo relativno toplo (iznad 0°C) i vlažno vrijeme.

Kod koštičavih voćaka tretiramo protiv najznačajnijih bolesti koje prezimljuju na grančicama, kori ili ispod ljuskica pupova zaraženih voćaka. To su kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans), monilija (Monilinia sp.), šupljikavost lišća (Stigmina carpophilla), bakterijski rak ( Pseudomonas spp.), koji uzrokuje rak rane i odumiranje grana a kod marelice i tzv.apopleksiju ili apoplektično venuće. Kod bajama također preporučamo tretiranje protiv navedenih bolesti, jer ga napadaju iste, bez obzira što spada u lupinasto voće.

Od bakrenih pripravaka izdvajamo, Bordošku juhu Caffaro 20 WP ili Cuprablau-Z ili Neoram WG ili Nordox 75 WG.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se 15.10.2018., u Nadinskom blatu, u vremenu od 09:00 -11:00 sati.

Silvija Grbić Atelj, dipl.ing.agr. 
e– mail: Silvija.Grbic.Atelj@savjetodavna.hr

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr